Het diamanten echtpaar krijgt bezoek van burgemeester Marjolein van der Meer Mohr. FOTO CORINE ROKS
Het diamanten echtpaar krijgt bezoek van burgemeester Marjolein van der Meer Mohr. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Diamanten huwelijk voor Cees en Corrie

SCHIJF - Getrouwd voor de wet in de gemeente Zundert, maar met de zegen van de pastoor in Schijf. Zestig jaar geleden traden Cees van den Bergh (78) en Corrie Oostvogels (79) in het huwelijk. Voor Marjolein van der Meer Mohr, de burgemeester van de gemeente Rucphen, reden om het echtpaar afgelopen week een bezoekje te brengen om hen te feliciteren met het diamanten huwelijk. Want hoewel de heer Van den Bergh zijn roots in Zundert heeft, bracht de liefde hem naar Schijf, alwaar ze samen een mooi bestaan hebben opgebouwd.

DOOR CORINE ROKS

Op 21 april 1959 stapten ze in het huwelijksbootje dat dobberde tussen Zundert en Schijf. De eerste ontmoeting vond plaats bij een gezamenlijke kennis in Zundert, maar echt verkering kregen ze op de kermis van Achtmaal. "Ik bracht Corrie naar haar ouderlijk huis in Schijf, het was Pinksteren", memoreert Kees. Na anderhalf jaar verkering besluit het verliefde stel te gaan voor het boterbriefje, en eenmaal getrouwd vestigen zij zich in een huis op De Zoek.

Varkensmesterij

Daar ontkiemt zich op kleine schaal een bedrijfje dat later als rode draad door hun leven loopt; de varkensmesterij. "We zijn met zes varkens begonnen, die destijds bij mijn ouders op stal stonden", aldus Corrie van den Bergh. Na vijf jaar wordt De Zoek verruild voor een groot stuk grond in Schijf waarop ze een huis bouwen. "Met hulp van mijn man, die erg handig is. Ook varkensstallen heeft hij gebouwd, we hadden nu immers de ruimte". Kees vult aan: "Overdag werkte ik in de bouw en in de avonduren werkte ik aan onze stallen". De zes varkens waarmee het echtpaar startte groeiden uit tot een florerend bedrijf met maar liefst vijftienhonderd varkens. In het begin werkte Kees nog in de tunnelbouw, Corrie zorgde dan thuis voor de varkens en samen verbouwden ze groenten en fruit.

'We zijn met zes varkens begonnen, die destijds bij mijn ouders op stal stonden'

De varkenshouderij groeide later uit tot een volledig gezamenlijke dagtaak.

Tuin

Tuinieren was en is hun gezamenlijke hobby. Als ze klaar waren in de stallen waren ze vaak in de tuin te vinden. Alles moest er pico bello bij liggen, er werd zelfs meegedaan aan de tuinwedstrijden. Ook nu werken ze nog beiden, voor zover de leeftijd het toelaat, vol passie in hun tuin, de plek waar ze trots op zijn.

Gastgezin

Zo'n twintig jaar geleden besloot het echtpaar een punt achter het bedrijf te zetten. De stallen werden afgebroken en een nieuw huis werd daarvoor teruggebouwd. Kees geeft aan: "Al vrij snel werden we benaderd voor vrijwilligerswerk. Zo kwam mijn vrouw terecht bij het Steunpunt, en ik op de buurtbus". Functies waarvoor zij zich zo'n tien jaar hebben ingezet. Herinneringen worden opgehaald, zo ook die van de vele vakanties in Europa waarvan er toch eentje de kroon spant. "Ons reisje naar Engeland waar we bij een gastgezin logeerden.

'Met de bus naar Groot-Brittanniƫ om de Engelse taal in de praktijk toe te passen'


Dit naar aanleiding van onze Engelse les georganiseerd door Frans Peeters. Met een hele bus uit de regio vertrokken we naar Groot-Brittanniƫ om de Engelse taal in de praktijk toe te passen. Dat was pas een ervaring!", laat Corrie lachend weten. Het echtpaar kijkt terug op een mooi feest ter ere van het diamanten huwelijk, gevierd met hun drie zonen, schoondochters, kleinkinderen, familie en kennissen. Sketches mochten op deze bijzondere dag natuurlijk niet ontbreken, waarbij de herinneringen aan de varkens en stallen het middelpunt vormden.[l]