Afbeelding

Inloopzondag Eeuwig Schaak

RUCPHEN - Zondag 26 mei is er weer een inloopzondag bij Eeuwig Schaak. Iedereen, lid of geen lid, in de leeftijdscategorie van ergens tussen piepjong en stokoud, kan dan langskomen vanaf 13.00 uur in café 't Trefpunt in Rucphen om een potje te schaken. Hoe meer zielen, hoe meer schaakvreugd!

Het niveau doet het er niet toe. Beginnend schaker of doorgewinterd routinier, iedereen kan plezier aan een schaakpartij beleven. En wie weet gebeurt er wel iets iets moois zoals dit op het schaakbord.
De afgebeelde diagramstelling kwam op het bord tijdens de tie-break in de match om de wereldtitel tussen Magnus Carlsen en Sergei Karjakin in 2016. Carlsen (met wit) beslist de partij met een dame-offer: 50.Df4-h6+. Op 50...,Kh7xh6 volgt 51.Tc8-h8# en op 50...,g7xh6 volgt 51.Tf5xf7#. Prachtig! Maar ook als twee beduidend mindere schakers aan het bord zitten dan Carlsen kunnen er prachtige dingen gebeuren op het schaakbord.
Ook bij partijen tussen jeugdleden zien we soms hele leuke en verrassende wendingen op het schaakbord. Vincent Wang werd voor de derde keer op rij clubkampioen van Eeuwig Schaak bij de jeugd. Maar zijn derde titel was waarschijnlijk de zwaarst bevochten titel van de drie. Want Raf Suijkerbuijk maakte het hem bijzonder moeilijk en liet nadrukkelijk ook zijn aspiraties op de titel van jeugdkampioen gelden. Er waren uiteindelijk beslissingspartijen nodig om de winnaar aan te wijzen en dat werd dus Vincent Wang. Simon Suijkerbuijk werd 3e in het clubkampioenschap.

Clubkampioenschap
In de strijd om het clubkampioenschap bij de senioren werd vorige week een belangrijke partij afgwerkt. Ad Bruijns speelde (met zwart) tegen zijn directe concurrent Kees van Hogeloon en moest winnen om nog serieuze kans te maken zijn titel als clubkampioen te prolongeren. Ad kwam een eind. Hij won een pion, maar in een eindspel waarbij ieder een paard een handvol pionnen had wist Kees het met secuur spel remise te keepen, waarmee de titel voor hem nu toch echt in zicht komt. Alleen als Kees in de laatste ronde op 23 mei verliest en Ad wint kan Ad de titel nog pakken, als de tegenstanders waar Ad van gewonnen heeft het beter doen als de tegenstanders waar Kees van gewonnen heeft. [l]