Rotaryclub Rucphen Zundert Halderberge doneert rolstoel. FOTO ELLY
Rotaryclub Rucphen Zundert Halderberge doneert rolstoel. FOTO ELLY Elly

Rotaryclub doneert rolstoel aan wandelgroep van Huisartsengroep Rucphen

RUCPHEN - Woensdagavond 15 mei werden Dr. Michiel Kraanen, huisarts in Rucphen, en Kees van Elteren, begeleider van de Wandelgroep Rucphen, aangenaam verrast toen Rotaryclub Rucphen Zundert Halderberge en Mobiliteit & Comfort in Etten-Leur hen een rolstoel overhandigden. De wandelgroep van de Huisartsengroep Rucphen is een spin off van de Nationale Diabetes Challenge.

Dr. Kraanen, al 28 jaar huisarts in Rucphen, lichtte de rotarians de evolutie binnen de gezondheidszorg toe; Deze gaat steeds meer van ZZ (ziek en zorg) naar GG (gezondheid en gedrag). Er wordt in de praktijk van de huisarts vaker ingestoken op preventie en coaching op lifestyle. In dat kader hebben ca 40 huisartsen in West-Brabant de Nationale Diabetes Challenge, een wandelevent van 20 weken, opgepakt. De winst van het wandelen is, naast de verbeterde conditie van de patient, de sociale cohesie. Na afloop van de NDC bleef de Rucphense groep samen wandelen en werd uitgebreid met onder andere COPD patienten.
Kees van Elteren begeleidt de wandelgroep sinds een jaar. Wekelijks wandelt hij met een groep van 10 tot 18 personen door Rucphen en duwt een rolstoel voort. ‘Sommige deelnemers kwamen al jaren niet buiten en konden in het begin maar 100 meter lopen’, aldus Kees. ‘Dan is het fijn een rolstoel bij de hand te hebben. Binnen een half jaar liepen ze 7 km’. Het doel is een tweede groep te starten, waarvoor een extra rolstoel zeer welkom is. Deze werd woensdag tijdens een clubavond uitgereikt aan beide heren.

Wat is de NDC?
Met de Nationale Diabetes Challenge (NDC), een 20 weken durend wandelevenement, verbetert de Bas van de Goor Foundation (BvdGF) de kwaliteit van leven van mensen met en zonder diabetes. Door middel van wekelijkse wandelingen werken deelnemers samen met zorg- en sportprofessionals aan een gezonde leefstijl.
Met ondersteuning van de BvdGF organiseren lokale zorg- en sportprofessionals wekelijks een wandeling. In kleine stappen trainen deze professionals samen met de deelnemers tot de Nationale Diabetes Challenge Week van 25 t/m 28 september 2019. Het doel van deze week is om vier dagen achtereen te wandelen. U wandelt drie dagen in eigen omgeving. De vierde dag wandelt u de laatste kilometers samen met alle deelnemers uit het land tijdens het NDC Festival. Het NDC festival vindt plaats op 28 september 2019 in Den Haag.

Rotary en Diabetes
Wereldwijd organiseren Rotaryclubs events voor de bestrijding van Diabetes. Zo stapt Rotarian Edwin Velarde jaarlijks op de fiets naar de jaarlijkse Rotary conventie. Dit jaar zal hij van Londen naar Hamburg fietsen. Hij doet dit als diabetespatiënt en als bestuurslid van de Rotarian Action Group (RAG) die zich bezighoudt met de Diabetes.
Op zaterdag 25 mei komt hij nabij Roosendaal ons land binnen waar hij door meerdere Rotarians, waaronder oud prof wielrenner Jacques Hanegraaf, lid van RC Rucphen Zundert Halderberge wordt onthaald.
Voor meer informatie en achtergrond zie https://www.nationalediabeteschallenge.nl
Ook kunt u contact opnemen met: Elly Scheepers, lid Wandelgroep Rucphen, Lian de Bruijn, secretaris Rotaryclub Rucphen Zundert Halderberge rotaryclubrzh@gmail.com. [l]