Help mee jouw buurt schoon te houden

SPRUNDEL - De Sprundelse wijkverenigingen doen een beroep op de inwoners om hun buurt schoon te houden. De meeste mensen wonen graag in een schone omgeving.

Helaas zijn er mensen die allerlei rommel op straat, in plantsoentjes of in bosjes gooien: blikjes, sigarettenpeuken, papieren zakdoekjes, plastic zakjes, enz. Zelfs wordt - ondanks dispensers, bakken en de inzet van vrijwilligers - nog steeds hondenpoep gevonden op plekken waar dat niet hoort.

Visitekaartje
Voor de gemeente zijn schone dorpen een visitekaartje. Er zijn werkploegen ingezet om daar een bijdrage aan te leveren. Die kunnen echter niet dagelijks alle zwerfvuil opruimen. Dat is niet alleen ondoenlijk, maar ook onbetaalbaar. Graag wil de gemeente daarom bewoners ondersteunen die helpen om dat afval op te ruimen. Ze is bereid om hen materialen te verstrekken, zoals: knijpers, prikkers, handschoenen, vuilniszakken (eventueel met beugel) en desgewenst karretjes.
Deze materialen zijn te verkrijgen via de wijkverenigingen en via het Dorpswerk in De Trapkes. Als men deze materialen ontvangt wordt men ingeschreven en kan men de gemeente bellen als er een met zwerfvuil gevulde vuilniszak opgehaald moet worden. Bij grote klussen kan de gemeente ingeschakeld worden via de Buiten Beterapp. Zwerfafval ruimen hoeft niet georganiseerd te gebeuren, maar kan op momenten dat men daar tijd en zin voor heeft, bijvoorbeeld bij wandelen of de hond uitlaten.
Mentaliteitsverandering
Vanuit het Wijkenoverleg van Dorpswerk is het project Schoon Sprundel op gang gebracht. Daarbij wordt ook actie gevoerd voor mentaliteitsverandering. "Help mee om de buurt schoon te houden", is een oproep die de wijkverenigingen onder de aandacht zullen brengen.