Grote verslagenheid bij RSV na springkussenongeval

RUCPHEN - De verslagenheid bij voetbalclub RSV is daags na het ongeval met het springkussen groot. Zaterdagavond raakte een jongetje zwaargewond, toen een 17-jarige clubgenoot bovenop hem viel op het sportpark aan de Sprundelseweg in Rucphen.

DOOR MONIQUE JANSEN

Het had juist een feestelijk weekend moeten worden voor RSV. De vereniging wilde het seizoen afsluiten met leuke activiteiten op een stormbaan. Het springkussen maakte daar onderdeel van uit. De club heeft na het ongeval alle activiteiten voor deze week afgelast. Op het programma stonden ook nog verschillende thuiswedstrijden, een zeskamp en een kaderavond.

Valpartij

In eerste instantie meldde de politie dat het springkussen in elkaar was gezakt. Daar bleek later geen sprake van. De 17-jarige jongen zou juist ook aan het springen zijn geweest. Door onbekende reden kwam hij ongelukkig ten val en belandde bovenop het slachtoffertje. Die raakte zwaargewond. De hulpdiensten kwamen na het ongeval massaal ter plaatse. Ook een traumahelikopter landde op het sportpark van RSV, Het onfortuinlijke jongetje is gereanimeerd en vervolgens overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hij heeft waarschijnlijk een hersentrauma opgelopen. Maandag meldde de voorzitter van de vereniging dat het slachtoffer nog steeds in coma werd gehouden, maar dat zijn toestand stabiel leek.

Toedracht

De politie en de NVWA doen onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Het springkussen is daarom in beslag genomen. Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr heeft haar medeleven betuigd aan de club en aan de familie van het slachtoffertje. Op zondag kwamen de RSV'ers bij elkaar. Zij werden bijgestaan door Slachtofferhulp. Ook de 17-jarige jongen krijgt steun. Hij was erg aangeslagen door het ongeval.

Ongevallen

Landelijk lijkt het aantal ongevallen met springkussens overigens toe te nemen. Ziekenhuizen registreren steeds vaker ongelukken met dit soort luchtattracties. Slachtoffers zijn bijna altijd kinderen. Meestal lopen ze hoofdwonden of botbreuken op na van op of van een springkussen. Gemiddeld ging het in 2017 ongeveer zes keer per dag mis. Dat blijkt uit cijfers van RTL Nieuws.[l]