Jeugd van Carmencita samen met Nicole Dircken op het podium.
Jeugd van Carmencita samen met Nicole Dircken op het podium. Dansstichting Carmencita

Carmencita 40 jaar en opnieuw in de groei

SPRUNDEL - Vorige week zaterdag lag bij De Trapkes de rode loper uit. Onder de titel Movie Moves brachten de dansgroepen van Carmencita daar een schitterende show. Alle zestig leden, van twee tot ruim dertig jaar, deden er aan mee. Van de jaarlijkse voorstelling was extra spektakel gemaakt omdat de stichting veertig jaar bestaat. Kleding, belichting, medewerking van zanger/gitarist Jelle van Bezouw, een aandenken was vanwege het feest allemaal iets meer.


Dan te bedenken dat medio 2018 gedacht werd dat Carmencita de veertig jaar niet zou halen. Er was een tijd dat bijna alle Sprundelse meisjes, zo’n tweehonderd, bij Carmencita dansten, maar de laatste jaren liep dat aantal sterk terug. Half vorig jaar waren er nog dertig leden over, terwijl docente Jeanne Oerlemans, vele jaren grote steunpilaar, afscheid nam. De twee resterende bestuursleden, Célien Wirix en Linda van Schoonhoven, zakte de moed in de schoenen.

Frisse wind
Plotseling ging er een frisse wind waaien. Er kwamen drie actieve bestuursleden bij: Joyce van Beers, Nikki van Hoof en Willem Verwijmeren (penningmeester). In Nicole Dircken, jong en vol passie, werd een nieuwe docent gevonden. "Nieuwe mensen, niet ideeën, nieuwe energie", zegt Célien die voorzitter werd. Enthousiast werden met een enquête de wensen van de leden en ouders gepeild.
Inmiddels telt Carmencita weer meer dan zestig leden. De jongste is de groep van 2,5 t/m 5 jaar, die in januari werd opgericht en al elf leden telt. Verder wordt gedanst in groepen: 6 t/m 8 jarigen, 9 en 10 jarigen, groep acht van de basisschool, twee groepen voorgezet onderwijs, een groep 20 t/m 25 jaar en een groep vanaf 25 jaar.
Ook bestuurslid Linda ziet het weer helemaal zitten. "Als er mensen zijn die willen dansen, dan kunnen ze bij ons terecht, leeftijd maakt niet uit", lacht ze. Opgeven kan via facebook en www.carmencita.nl. Het gaat bij de club vooral om gezelligheid en leuk bewegen, maar de jongste groep van het voortgezet onderwijs laat zich ook zien op wedstrijden. Onder meer nam die dit seizoen deel aan de Kunstbende.

Dansen veranderde
Carmencita ontstond in het begin van de jaren zeventig via SKW Sprundel met Tineke Wijnen als eerste docente. In 1978 werd het een de officiële dansstichting. Volksdansen vormden aanvankelijk het hoofdmenu. Het volksdansen liep terug, er kwamen andere docenten en geleidelijk werd overgeschakeld op jazzdans, later ook op streetdance. Momenteel voeren ondertussen moderne dansen de boventoon. Dat kan ook want docente Nicole, afkomstig uit Schijf en als kind lid van Carmencita, heeft een brede dansopleiding. Professioneel kwam ze onder meer in actie bij ‘Dance, dance, dance’ en K3. Zij past het dansen graag aan bij wat de deelnemers willen.[l]