Afbeelding

Twee snelschaakkampioenen bij Eeuwig Schaak

RUCPHEN - Het eind van het seizoen nadert snel bij Eeuwig Schaak. De interne clubcompetitie is a; afgelopen, vorige week was de laatste ronde van de snelschaakcompetitie en deze week wordt de laatste ronde van de rapidschaakcompetitie gespeeld.

Voor de eindwinst in die rapidcompetitie is het niet meer spannend: Jan Rijkse is niet meer te achterhalen en is al zeker van de titel. In de snelschaakcompe-titie waren er maar liefst twee eindwinnaars. Ted van Eck en Ad Bruijns eindigden precies gelijk en gaan nu beiden de boeken in als winnaars van de snelschaakcompetitie 2018-2019. Een unicum voor Eeuwig Schaak, want nooit eerder werd een competitie door twee deelnemers tegelijk gewon-nen. De top 5 van de snelschaakcompetitie is als volgt geworden:

1. Ad Bruijns en Ted van Eck 15 uit 16

3. Jan Rijkse 14 uit 20

4. Kees van Hogeloon 13½ uit 20

5. Patrick Heijnen 10 uit 20

Foutjes horen bij snelschaak. Als je bijna geen tijd hebt om na te denken, wil je wel eens wat missen. Dat geldt zelfs voor topschakers. Momenteel zijn een aantal absolute wereldtoppers actief in Noorwegen in een bijzonder toernooi. Na een remise wordt een partij Armageddon Chess gespeeld. Dat is een bijzondere vorm van snelschaak, waarbij wit naast het voordeel van de beginzet ook nog eens meer tijd krijgt, maar waarbij zwart bij een remise de volle winstpunten krijgt. In het toernooi in Noorwegen krijgen spelers bij winst in de reguliere partij 2 punten en in het geval van remise krijgt de winnaar van de Armageddon-partij 1½ punt en de verliezer daarvan ½ punt. Fabiano Caruana, Amerikaan van Italiaanse afkomst, speelde in dit toernooi tegen Wesley So, Amerikaan van Filippijnse afkomst, en de reguliere partij eindigde in remise. Tijdens de Armageddon-partij kwam de afgebeelde stelling op het bord.

Caruana (met wit) kan de partij op prachtige wijze beslissen met de zet Dc3-e5! Als zwart de dame neemt volgt c2-c4 mat en als zwart dat mat wil voorkomen kost hem dat de dame. Maar door het snelle speeltempo zag Caruana deze zet over het hoofd, strandde in remise, wat dus neerkwam op verlies. [l]