Peter Jochems bij zijn reconstructie van de Anatomische les en moderne werken.
Peter Jochems bij zijn reconstructie van de Anatomische les en moderne werken.

Peter Jochems toont werk aan eigen bvolking

SPRUNDEL - Tijdens de St. Jansfeesten is er zondag 23 juni in De Trapkes een bijzondere expositie. Peter Jochems showt daar dan van 11.00 tot 17.00 uur zijn schilderwerken, waarbij een reconstructie van ‘de anatomische les van dr. Deyman’.


Rembrandt schilderde dat groepsportret in 1656. Een werk dat in 1723 door een brand grotendeels verwoest werd, slechts een vijfde deel bleef gespaard. Jochems is een bewonderaar van Oude Meesters in de schilderkunst. In een boek vond hij het na de brand overgebleven fragment en de door Rembrandt vooraf gemaakte rietpentekening, waarop de complete compositie te zien is. Dat fascineerde hem en hij vroeg zich af hoe het hele schilderij eruit gezien had. Door elk lijntje te bestuderen en te interpreteren kreeg hij een beeld en ging minutieus aan het schilderen. Van 1997 tot 2002 heeft hij eraan gewerkt. Het resultaat heeft een tijdje in de Lambertuskerk in Etten-Leur gehangen, maar is daarna al twintig jaar niet meer buiten geweest.

Kunstexpositie
Na een schoonmaakbeurt komt het doek van 2,25 bij 2,65 meter op 23 juni weer in de openbaarheid. Dit dankzij Daniël de Bruijn en Denie van den Broek die voor het vierde achtereenvolgende jaar tijdens de St. Jansfeesten in De Trapkes een kunstexpositie organiseren. Zij stuitten op het ‘verborgen werk’ van Sprundelaar Peter Jochems. En ze wisten hem over te halen om zijn werken te laten zien. Vanuit de inspiratie, geleverd door Rembrandt, Vermeer en andere zeventiende meesters maakt hij ook modern werk. "Ik ben een nieuwe fase ingegaan’’, zegt de 47-jarige zelf. "Gebruik makend van de oude technieken schilder ik nu modellen, vooral vrouwen, in het hedendaagse leven. Deze beelden wil ik voor later vastleggen. Als je een schilderij bekijkt kun je door kapsels, kleding en omgeving de tijd identificeren waarin het gemaakt is, het schilderij is als het ware gedateerd en dat tijdsbeeld kun je op je in laten werken’’. Peter vindt het speciaal hoe de Oude Meesters met lichtval omgingen. Dit werken met licht breidt hij tegenwoordig uit met fluorescerende verf. "Ik ben blij dat ik straks mijn werk aan de eigen bevolking kan laten zien’’, zegt Jochems. Op YouTube heeft hij inmiddels al 17000 volgers. [l]