Gemeente Rucphen op zoek naar verhalen bevrijding

RUCPHEN - Van eind augustus dit jaar tot komend najaar wordt in Nederland de 75-jarige bevrijding van de Duitse en Japanse bezetters gevierd. Met de bevrijding kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Ook in de dorpen van de gemeente Rucphen wordt verschillende momenten en manieren aandacht besteed aan de bevrijding.

DOOR ADDO SPRANGERS

De grote gebeurtenissen van de bevrijding van ons land zijn bij velen bekend. Velen van ons hebben het niet zelf meegemaakt. Ze hebben er over horen vertellen, hebben boeken gelezen, films gezien et cetera.

Persoonlijke verhalen

Gemeente Rucphen wil we graag aandacht besteden aan de persoonlijke verhalen van haar inwoners die de oorlog en bevrijding zelf hebben meegemaakt. Hoe hebben zij dit beleefd? De persoonlijke verhalen kunnen heel divers zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over bombardementen of beschietingen, over mensen die op de vlucht sloegen, over het opblazen van de kerktorens of over de indruk die dit alles op u maakte als kind, tiener of volwassene.

De Gemeente Rucphen deze persoonlijke verhalen opschrijven en bundelen in een boek over de bevrijding van de gemeente Rucphen, dat zij rond 5 mei volgend jaar wil uitgeven. De Gemeente Rucphen vraagt iedereen die de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding aan den lijve heeft meegemaakt contact met haar op te nemen om zijn of haar verhaal te doen over deze periode 75 jaar geleden. Kent u iemand die tijdens de oorlog of bevrijding in de gemeente Rucphen woonde, maar inmiddels is verhuisd? Geef ons verzoek dan aan hem of haar door. De Gemeente Rucphen zorgt ervoor dat er iemand naar u toe komt om uw belevenissen te noteren, om op die manier samen een boek over de bevrijding van de gemeente Rucphen te realiseren. Wie zijn of haar verhaal wil delen, wordt verzocht om contact op te nemen met team communicatie van de Gemeente Rucphen via tel. (0165) 349993 of via e-mail: communicatie@rucphen.nl.[l]