Afbeelding
Foto: René Bruinincx

'Van enthousiasme gebruikers worden ook wij vrolijk'

RUCPHEN - Stichting Agora Rucphen ontstond op 13 september 2016 ontstond uit de fusie tussen Stichting SKW Rucphen en Stichting Gemeenschapshuis De Vaart. In hetzelfde jaar begonnen de eerste bouwactiviteiten voor het lokale trefpunt op de plaats van het oude Gemeentehuis.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Voordat er met de bouw werd begonnen, hadden er tal van overlegsituaties plaatsgevonden, waarbij de wensen van de verenigingen waren geïnventariseerd en getoetst. Dat leidde uiteindelijk tot een pakket van eisen, waar de architect mee aan de slag kon.

Ingebruikname

"Bij de verdeling van de ruimtes in het Agora-gebouw, Agora betekent ontmoetingsruimte of plein, is rekening gehouden met de wensen van zoveel mogelijk verenigingen. Omdat we die wensen van tevoren kenden, hebben we de gemeente ook niet overvraagd. Iets waar we herhaaldelijk voor gecomplimenteerd zijn", vat voorzitter Ron van Dorst de immense klus samen.

Als belangrijke positieve factor benoemt de voorzitter de wijze waarop beide zelfstandige besturen zijn opgegaan in het nieuwe bestuur.

Niets overhaast

Beheerder Leon Verpaalen is uitermate tevreden met wat er met Agora is bereikt en hoe zich dat allemaal het afgelopen jaar heeft ontwikkeld. "Tijdens de verhuizing van de verenigingen, hebben we niets overhaast gedaan. Nadat de ruimtes waren verdeeld en er ook duidelijkheid over de opslag van materialen was, trokken de verenigingen in. Soms moest er binnen het aanbod van ruimtes nog wel eens wat geruild worden, maar uiteindelijk kon iedereen zich hier installeren". En dat er goed is nagedacht blijkt wel uit de manier waarop de grote zaal geluidsarm is weggezet en de wijze waarop ideeën van verenigingen en werkgroep in het gebouw zijn geïntegreerd.

Eerste verbouwing

"We zijn met een aantal activiteiten zo succesvol, dat we inmiddels een aanvraag hebben gedaan om twee ruimtes met elkaar te verbinden door een deel van de muur te doorbreken", benoemt bestuurslid Hans Tak het gevolg van zijn activiteit 'Koen in het Groen'. "Daarbij combineren we de interesse in de natuur met het leren gebruiken van gereedschappen". Als voorbeeld noemt Tak de combinatie tussen de betekenis van een insectenhotel en de wijze waarop je dat zelf kunt maken. Aanleiding en gevolg wekken dus twee verschillende interesses op: natuur en handvaardigheid.

Voorzieningen

"Het gebouw heeft naast een gymzaal , een theaterzaal met professionele verlichting en geluid, een gezellige huiskamer met horeca, biljarts en diverse vergaderlocaties boven. Iedere vereniging heeft in kasten en in de kelder onder het toneel eigen opbergruimten, zodat het interieur van het gebouw netjes oogt", vat Verpaalen de beschikbare faciliteiten samen. "In goed overleg hebben we ook gekozen voor verschillende tinten geel en andere primaire kleuren. De suggestie van '7 tinten grijs' hebben we terzijde geschoven, omdat het een ontmoetingscentrum voor alle leeftijden moet zijn. Grijs is dan echt veel te somber", voegt hij daar nog aan toe.

Evaluatie

Bestuursleden Van Dorst en Tak kijken met grote tevredenheid terug op de achterliggende periode. Tak: "Er is heel veel werk verzet, maar dat heeft zich ook uitbetaald. Als je het enthousiasme van de gebruikers ziet, dan worden wij als bestuursleden daar ook vrolijk van!". En Van Dorst vult hem aan: "Natuurlijk is het in het begin aftasten, maar nu ontmoeten mensen van verschillende verenigingen elkaar, terwijl die in het verleden elkaar - vanwege de twee locaties - nooit tegenkwamen".

'Er is veel werk verzet, maar dat heeft zich ook uitbetaald'

Al bij al blijkt die kruisbestuiving tussen de verenigingen goed te werken en hebben het enthousiaste bestuur, de beheerder en de zestig vrijwilligers loon naar werken gekregen.[l]