KBO leden op de dagreis naar Limburg. FOTO FRANK VERHOEVEN
KBO leden op de dagreis naar Limburg. FOTO FRANK VERHOEVEN frank Verhoeven

Gezelligheid troef op dagreis KBO Schijf

SCHIJF - Juli is de maand voor de dagreis van KBO Schijf. Toos Bommelijn en Besty van de Sande hadden een mooie en leerzame reis uitgezocht. Om half acht in de ochtend stond de bus klaar om de leden (53) die zich hadden aangemeld voor deze reis naar de afgesproken bestemmingen te vervoeren.

De stemming zat er al goed in zo op de vroege ochtend. De chauffeur en de reisleider Frank wisten hoe ze met onze leden moesten omgaan en dat deden ze vol overgave. De eerste stop was in het Noord-Limburgse Lottum aan de Maas; daar werd 'De Rozen hof' bezocht. Alles in Lottum, met maar 2000 inwoners, ademt rozen. Lottum kweekt 70% (20 miljoen) van de Nederlandse rozen. Onder het genot van koffie of thee en een rozengebakje werd uitleg gegeven over het ontstaan van de roos en hoe De Rozen hof is ontstaan. Buiten werden drie groepen verdeeld en kregen van de vrijwilligers uitleg over de groei en bloei van duurzame rozen. Bij vertrek kregen wij nog een naslagboekje 'Tips van de rozenexperts' en een likeurtje gemaakt van rozen.

De volgende stop was bij de kapel van Genooy, daar konden de leden een kaarsje aansteken en een intentie doen. Deze mooi gelegen kapel langs de Maas stamt uit 1423 en is gebouwd naar voorbeeld van de kapel van Loreto in Italië. Het is een rijksmonument en is in 1917 gerestaureerd en vergroot naar ontwerp van de bekende Roermondse bouwmeester Pierre Cuypers.

Het uitstekende middagmaal werd genuttigd in Velden. Daarna ging de reis verder naar Horn, waar we op de nostalgische toer gingen.

We bezochten een museum met als thema de vijftig en zestiger jaren. Onze leden konden hun hart ophalen aan oude auto’s en brommers uit die tijd. Er waren ook compleet nagebouwde winkels met originele artikelen. Voor veel van onze vrouwelijke leden was een bezoek aan de bioscoop een geweldige ervaring. Er werd een film gedraaid met een optreden van hun vroegere idool Cliff Richard. Ze genoten zichtbaar.

De dag liep ten einde en onze laatste stop was in het witte stadje Thorn. Na een kleine rondleiding door onze gids Frank hadden we nog even tijd om een terrasje te pikken. Ter afsluiting kregen we een broodmaaltijd aangeboden. Deze was ook uitstekend verzorgd.

Terugkijkend op deze dag hebben Betsy en Toos een goede keuze gemaakt. De leden hebben zich kostelijk vermaakt en rond de klok van acht uur gingen we moe maar voldaan van deze gezellige dag, weer huiswaarts richting Schijf.[l]