Mariakapel Zegge voorlopig gesloten na brand

ZEGGE - De Mariakapel tegenover de kerk in Zegge is tijdelijk gesloten na een brand die er heeft gewoed. Dat is gebeurd nadat onverlaten kaarsjes hadden aangestoken in een antieke kast.

DOOR PETER HOUTEPEN

Pastoor Hans van Geel zegt dat vorig week maandagmiddag de zoon van de restauranteigenaar van Kerkzicht rook uit de kapel zag komen. Ter plaatse bleek brand te zijn, waarna de brandweer werd gealarmeerd. Volgens Van Geel is door de brand flink wat rook- en roetschade ontstaan. De antieke kast is beschadigd en een muur gebladderd. "Gelukkig is het altaar bespaard gebleven van het vuur. Dat is helemaal van hout. Als dat in brand was gevlogen, waren de gevolgen helemaal niet te overzien geweest." De kapel is voorlopig gesloten voor herstel- en schoonmaakwerkzaamheden.

Aangifte

Bij de politie is aangifte gedaan. Voor zover bekend zijn er geen camerabeelden beschikbaar van de eventuele dader(s). De pastoor spreekt van een ernstige situatie. "Ik zou graag willen weten wat de motivatie is geweest om dit te doen", zegt hij. Van Geel kan niet inschatten hoe lang de kapel gesloten blijft.

Respectvol

In de kapel wordt iedere dinsdagavond een viering gehouden, maar die zijn tot nader order verplaatst naar de kerk. De Dorpsraad Zegge vindt de brandstichting te triest voor woorden. "Zo mag er niet met ons erfgoed omgegaan worden. We dienen allemaal respectvol om te gaan
met onze kapel en de kerk."[l]