Het vernielde gedeelte van de rotonde. FOTO NATUURWERKGROEP RUCPHEN
Het vernielde gedeelte van de rotonde. FOTO NATUURWERKGROEP RUCPHEN Foto: natuurwerkgroep

Vandalen vernielen bijenrotonde in Rucphen

RUCPHEN - De bijenrotonde aan de Gebrande Hoefstraat in Rucphen is door onbekenden vernield. Het bestuur en de vrijwilligers van NatuurWerkgroep Rucphen zijn zwaar teleurgesteld en geschokt.

DOOR PETER HOUTEPEN

'Wie doet nu zoiets?', is de eerste reactie van voorzitter Kees Kools na de constatering dat een deel van de begroeiing van de bijenrotonde is verdwenen. "Hebben wij vijanden die zoiets doen?"

Vernielzucht

Het gedeelte van de rotonde met boerenwormkruid in bloei is door onbekenden op onverantwoorde wijze gekortwiekt. Boerenwormkruid is niet zodanig gewild dat het geroofd moet worden uit de natuur. Het gaat volgens secretaris en vrijwilliger Cees Terpstra dan ook waarschijnlijk om domme vernielzucht door jongeren. "Op andere plekken in de gemeente hebben we ook met zinloze vernielingen en ontvreemdingen van onze bezittingen te maken. Eigendommen van een vereniging met 150 leden die ieder met 10 euro per jaar en/of als vrijwilliger een bijdrage aan de natuur leveren."

Toekomst

De bijenrotonde is door de NatuurWerkgroep geadopteerd om een bijdrage te leveren aan het stoppen van de teloorgang van insecten in ons land. In de afgelopen 50 jaar is bijna 75 procent van de insectenhoeveelheid verdwenen. En met hen de vogels die van de insecten leven. Met name bijen zijn hard nodig voor het bestuiven van groente en fruit. "Vernielen van hun habitat betekent vernielen van je eigen toekomst. Zolang Rucphen 'zoemt' gaat het beter met de bij." Naast de bijdrage aan de natuur vormt de rotonde ook nog eens een fraaie entree van Rucphen voor het verkeer dat van de Gebrande Hoefstraat gebruik maakt.

Tenietgedaan

Kees Kools vraagt zich af wat aan deze vernielzucht ten grondslag ligt. "Inspanningen van onze vrijwilligers worden zo tenietgedaan. Niet dat we ons hier iets aan gelegen laten liggen. We gaan gewoon door met onze werkzaamheden, waarvan het Flower Power project met 16,5 hectare bloemrijke kruidenakkers het meest in het oog springt. Hopelijk laat men ons werk voortaan met rust." De akkers dienen deels als voerakkers en worden deels geoogst voor traditioneel graan als grondstof voor streekproducten. De bloemrijke akkers fungeren tevens als reservaat voor alle in Nederland bedreigde rode lijst soorten akkerkruiden op deze grondsoort.

Kern

Flower staat voor bloem en is de kern van de kwaliteitsimpuls (de Power) voor de ecotoop van de Rucphense bossen als droge heide en droge bossen. Bloem is tevens de grondstof die in de molen wordt geproduceerd vanuit het traditioneel akkerbeheer. Streekproducten zijn de kracht (Power) als economische drager onder de realisatie van een structurele en robuuste natuurinstandhouding zonder verdere subsidiestromen.[l]