Gastheer Christ toont ons de unieke collectie in het Mastboomhuis. FOTO CEES COPPENS
Gastheer Christ toont ons de unieke collectie in het Mastboomhuis. FOTO CEES COPPENS Cees Coppens

KBO-Zegge neemt een kijkje terug in de tijd in het Mastboomhuis

OUD GASTEL - Tijdens een van de zomer uitstapjes van de KBO, op woensdag 14 augustus, was het bijzonder interessant en gezellig. Vanaf het Dorpsplein vertrok het grootste gedeelte van de 21 leden met de fiets, enkele met de auto, richting Oud-Gastel via de Sint Maartenstraat naar het Mastboomhuis. De woning van de Gastelse patriciërs familie Mastboom die het dorp burgemeesters, brouwers en priesters leverde.

We werden allen vriendelijk ontvangen in het Nevenhuis een ontvangstruimte, voormalige herberg, van de stichting Mastboom door de gastvrouwen/ heren met koffie. De middag begon met een videofilm over mr. Henri Mastboom een kijkje terug in de tijd in het leven van Henri Mastboom. Een ontdekkingstocht door het verleden van Henri. Een tijdsbeeld die voor onze leden nog heel veel herinneringen oproept. De leden waren erg onder de indruk van alle opnamen en foto’s en de mooi ingesproken tekst.

Omdat we met zo’n grote groep waren werden we in drie groepen verdeeld voor de rondleiding. Conny den Ouden onze gastvrouw vertelde bij elke kamer van het huis anekdotes over de bewoners en ontrafelde gaandeweg een buitengewoon fascinerend familieleven. Een waar tijdsbeeld. Alle klokken staan stil op 9.30 uur het moment dat Henri is overleden in 1999. Tijdens de ontdekkingstocht door het huis en tuin kwamen de verhalen los. Soms moest Conny de groep even tot de orde roepen zodat zij haar verhaal verder kon vertellen. Het bijzondere was dat de rondleiders Henri in feiten goed gekend hebben dat geeft een speciaal gevoel. Chapeau aan alle vrijwilligers van deze stichting. Het erfgoed is in goede handen bij deze stichting in Oud-Gastel.

Het is een aanrader voor iedereen om daar een kijkje te gaan nemen. Tegen 15.30 uur werd het tijd voor een kleine afsluiting van deze middag in het Dorpscafé onder de Toren, de oorspronkelijk een in en uitspanplaats voor paarden en nostalgisch verzamelpunt voor allerhande activiteiten. Deze in 2015 gerestaureerde ontmoetingsplek staat al meer dan 300 jaar pal naast de imposante toren van de Laurentiuskerk.

Een bijzondere middag met leuke verrassingen en een heerlijk fietstocht zonder nat te worden.[l]