Een gele sliert renners trekt door Brabant tijdens een van de voorgaande edities van de Yellow Jersey Classic. FOTO CORINE ROKS
Een gele sliert renners trekt door Brabant tijdens een van de voorgaande edities van de Yellow Jersey Classic. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Yellow Jersey Classic slaat jaartje over

SINT WILLEBRORD - Dit jaar geen Yellow Jersey Classic op de tweede zaterdag van september. Het organiseren van zo'n groots evenement waaraan 250 renners deelnemen kost veel tijd en doet een beroep op vele vrijwilligers. Daarom heeft de organisatie besloten een jaartje over te slaan en de toerklassieker in afgeslankte vorm in 2020 weer op de agenda te zetten. En wel op een heel bijzondere datum, een datum met een Spaans tintje.

DOOR CORINE ROKS

"Volgend jaar zeker weer", laat gele truidrager Rini Wagtmans uit Sint Willebrord weten. Wagtmans stond samen met wijlen wethouder Jan Suijkerbuijk aan de wieg van de YJC, een wielertocht door West- Brabant als ode aan de wielerhelden die ooit de gele trui droegen in de Tour de France. In 2018 stonden voor het zevende jaar de gele- truidragers aan de start. Een geliefde tour onder deelnemers en publiek, waarbij het peloton als een gele sliert het Brabantse landschap kleurt.

Organisatie

"Na de tweede editie heeft mijn zoon Marijn de organisatie van deze wielertoertocht overgenomen. Aanleiding was het verlies van Jan Suijkerbuijk, iets dat ik moeilijk kon verwerken. Het organiseren van zo'n tour kost mijn familie veel tijd en altijd die druk van aansprakelijkheid. Je toert toch met zo'n 250 renners door Brabant. Wat je alleen al niet nodig hebt aan vrijwilligers!", geeft Wagtmans als voorbeeld. Met het overlijden van zijn vrouw Ria, eerder dit jaar, kwam de organisatie van de YJC op een zeer laag pitje te staan.

Comeback

Daarom is besloten deze toerklassieker een jaartje over te slaan. Samen met gele truidrager Jacques Hanegraaf en de Gemeente Rucphen smeedt de familie Wagtmans echter al plannen voor een spetterende comeback in 2020. "Geïnspireerd op de Tour d'Asperges in Eindhoven", laat Wagtmans weten. "Met een geselecteerd gezelschap van zo'n vijftig coureurs, gele truidragers en genodigden, met aansluitend een gezellig diner".

Tegel

Erik Breukink liet vorig jaar tijdens de YJC nog ontvallen dat een nieuwe aanwinst in het vat zit. Mike Teunissen pakte onlangs het geel in de eerste etappe van Ronde van Frankrijk en heeft daarmee de positie van Breukink, na dertig jaar, overgenomen. "We telden er drie decennia lang 17, en nu dus 18, die volgend jaar allemaal een tegel krijgen", tipt Wagtmans. Hiermee wordt het aantal dat nu te zien is aan de Dorpsstraat compleet. "En de kapotte tegel van dorpsgenoot Wim van Est wordt vervangen", vult de oud- wielrenner aan.

Vuelta

De YJC staat gepland op 23 augustus 2020. "Gelijk met de doorkomst van de Vuelta, een bewuste keuze, al hebben we dan het risico dat Teunissen niet bij de onthulling van zijn tegel kan zijn", lacht Wagtmans. Hiermee doelend op diens deelname aan de Ronde van Spanje. Reden voor het publiek om Teunissen extra aan te moedigen als hij in 2020 door Sint Willebrord koerst.[l]