Afbeelding
Foto: Corine Roks

Hondenliefhebster spaart plastic voor goed doel

SINT WILLEBRORD - Trudy Witberg-Mosmans uit Sint Willebrord spaart al jaren harde plastic doppen van frisdrankflessen, melkpakken, potten en wasmiddelen. De doppen zijn bedoeld voor Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF).

DOOR CORINE ROKS

Per kilo ontvangt KNGF Geleidehonden namelijk een vergoeding waarmee opleidingen tot geleidehonden worden bekostigd. De hondenliefhebster uit Sint Willebrord staat officieel geregistreerd als inleveradres en doet hierbij een oproep om plastic doppen bij haar in te leveren. "Als ik zie hoeveel flessen er met dop worden aangeboden bij het plastic, dan denk ik: 'Haal ze eraf en lever ze bij mij in!'", aldus Trudy Witberg. Een kleine moeite volgens haar want ze komt de doppen zelfs aan huis ophalen. "Bij een volle vuilniszak en de doppen kunnen altijd bij mij thuis worden ingeleverd", waarbij zij wijst op de daartoe omgebouwde pedaalemmer voor haar garage.

Deksels

Die overigens vol staat met 22 plastic zakken met doppen in alle kleuren en maten. Niet alleen doppen van frisdrank, maar ook deksels van potjes pindakaas, afsluiters van wasmiddelen, doseer- en oliedoppen. "De doppen moeten van hard plastic zijn gemaakt en niet groter dan vijftien centimeter. Elke dop die ik ontvang wordt gecontroleerd en gereinigd en eventueel ontdaan van foam en sticker. Daarna stop ik ze in een grote zak en lever ze in één grote partij weer in bij het depot in Oud- Vossemeer".

Doppenvangst

Tijdens haar werk als begeleider en hulp voor mensen met een persoonsgebonden budget heeft zij al vele families warm gekregen voor haar steun aan KNGF en op haar oproep via snuffelhoekje gemeente Rucphen heeft zij ook veel respons gekregen. Tijdens dit interview zijn haar drie West Highland terriërs bij de kapper. "Ook zij spaart al jaren mee", laat Witberg weten. "En als mijn kennis weer eens moet werken op een festival ben ik verzekerd van een flinke doppenvangst".

Officieel adres

Op de vraag hoe zij op het idee kwam voor deze bijzondere spaarmethode antwoordt zij: "Via vrienden in Den Haag, ook hondenliefhebbers. In het begin leverde ik hier mijn plastic doppen in waarna ik in 2017 besloot mijn adres te laten registreren als officieel adres".

Basisopleiding

Het plastic wordt vermalen en omgesmolten tot nieuwe gebruiksvoorwerpen. In 2018 zijn er volgens haar maar liefst acht honden opgeleid met het geld van deze landelijke actie die al heel wat jaartjes loopt. "De basisopleiding voor een geleidehond kost vijfduizend euro. Hiermee worden alle kosten van de pup vergoed zoals voer, medische onkosten en professionele begeleiding van het pleeggezin en KNGF- instructeurs. Voor deze basisvergoeding zijn ongeveer elf miljoen doppen nodig". De Willebrordse is per dag zo'n anderhalf uur aan haar spaarmethode kwijt. Zij besluit: "Het werkt verslavend, en behalve de steun aan het goede doel heeft ook het milieu baat bij deze donatie".

Inleveren

De doppen kunnen worden ingeleverd bij: Trudy Witberg, Pastoor Palsstraat 25, Sint Willebrord of bij bakkerij De Jong, Pastoor Bastiaansensingel 31A Sint Willebrord. Een volle vuilniszak doppen wordt aan huis opgehaald na melding via telefoonnummer 06-24291009.