Het tiny house in Schijf is een project van Dion Nieuwenhuize (32) en Heleen Verdaasdonk (40). FOTO CORINE ROKS
Het tiny house in Schijf is een project van Dion Nieuwenhuize (32) en Heleen Verdaasdonk (40). FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Tiny house sluit aan bij duurzaamheidsidealen

SCHIJF - In een loods in Schijf wordt al maanden hard gewerkt aan de bouw van een tiny house. Een zelfvoorzienend huis van slechts 30 vierkante meter. Een project van Dion Nieuwenhuize (32) en Heleen Verdaasdonk (40). Waar het tiny house zijn definitieve plekje krijgt is nog onduidelijk. Het koppel heeft wel een voorkeur.

DOOR CORINE ROKS

Het zaadje voor de bouw van een tiny house is ontkiemd in hun voormalige woonplaats Utrecht. De adviseur in duurzaamheid stuitte in zijn werk op ambitieuze opdrachtgevers die uiteindelijk de duurzame projecten lieten varen. "In het voortraject moest alles duurzaam maar in de uitvoering werden deze doelen al gauw bijgesteld. Zo was men kwistig met materialen en plastic was geen probleem".

Droomhuis

Het stel, wars van verspilling en overmatig bezit, besluit hun huis te verruilen voor een wereldreis. "Met de bouw een tiny house in ons achterhoofd, liefst in Brabant met voorkeur voor de groene omgeving van de gemeente Rucphen waar ik mijn roots heb. Dicht bij familie en vrienden, dat is de basis voor geluk", concludeert Heleen Verdaasdonk.

Tijdens de reis doet het stel inspiratie op voor hun droomhuis. "Bewust hebben we een aantal van dit soort projecten bezocht. Met beperkte middelen een huis bouwen, met respect voor de aarde. Dat wilden wij ook".

Zelfvoorzienend

Eenmaal terug in Nederland, besluit Nieuwenhuize in dezelfde branche voor zichzelf te gaan werken en Verdaasdonk, die als beroepsmilitair bij defensie werkt, wordt in Breda als reservist aangesteld. Het stel settelt zich in de gemeente Rucphen en in hun vrije uurtjes wordt stevig gewerkt aan de bouw van een tiny house dat voldoet aan hun duurzaamheidsidealen.

'Ons huis is gemaakt van alleen maar duurzame materialen'

Tijdens dit interview zijn ze bezig met de plaatsing van de keuken. "Ons huis is gemaakt van alleen maar duurzame materialen en is geheel zelfvoorzienend zonder netwerkaansluiting", delen zij trots.

Optimaal

Zo hebben zij houtvezel als isolatie. "Veel dikker dan de meest geavanceerde isolatiematerialen, maar het werkt prima. Wij accepteren het materiaal dat dicht bij de natuur staat", aldus het koppel. Zonnepanelen zorgen voor elektriciteit, een energie vriendelijke kachel voor warmte en een warmtepomp boiler voor warm water. "Op een zonnige dag draaien we een extra wasje zodat we optimaal omgaan met de energie. We bewegen ons met de natuur mee", vullen zij aan.

Vrijwilligerswerk

En om die reden zou het voedselbos tussen Rucphen en Schijf het ideale plekje zijn voor hun tiny house. "Vrijwilligerswerk is ook een doelstelling binnen onze idealen.

We kunnen dan, in overleg, het onderhoud en beheer van het bos voor rekening nemen", laat Dion weten.

Maar ook een stukje groen aan de rand van het dorp vindt het stel een prima stek.

Woonvorm

Helaas werkt de Gemeente Rucphen hierin niet echt mee, zo is de conclusie van het koppel.

"We zijn in onderhandeling. Onze woning voldoet volledig aan het bouwbesluit, maar dan gereduceerd naar 30 vierkante meter. Jammer genoeg wordt in de praktijk dan vaak de vergelijking met een caravan gemaakt".

'Op een zonnige dag draaien we een extra wasje zodat we optimaal omgaan met de energie'

"De Gemeente Rucphen reageert heel enthousiast, maar is nog niet rijp voor deze woonvorm. Het zou het eerste tiny house in deze gemeente worden.

Een pitch bij de gemeenteraad staat daarom in de planning", besluit het koppel.[l]