Afbeelding

Eindelijk weer een potje schaken bij Eeuwig Schaak

RUCPHEN - Deze week beginnen de senioren van Eeuwig Schaak aan het nieuwe schaakseizoen. Elke donderdag vanaf 20.00 uur wordt er dan weer geschaakt in 't Trefpunt in Rucphen.

Na de lange zomerstop kunnen de schaakborden weer uit de kast gehaald worden voor een spannende strijd op de 64 velden, maar gemoedelijke gezelligheid daaromheen. Even met iets anders bezig zijn dan de dagelijkse beslommeringen en daardoor niet alleen inspannend, maar ook ontspannend voor de geest. Wie zin heeft om mee te doen kan gerust een paar keer aanschuiven zonder enige verplichting.

De jeugd is intussen al begonnen. Zij spelen op dinsdagmiddag van 15.30-17.00 uur, eveneens in 't Trefpunt in Rucphen. Ook daar kunnen belangstellenden nog zonder problemen aanschuiven voor lessen en partijen.

Niemand is onklopbaar

Niemand is onklopbaar op het schaakbord. Behalve dan Magnus Carlsen, zeker als het op rapid- of snelschaak gaat. Maar deze zomer bleek dat zelfs Magnus Carlsen te verslaan is. Op het jaarlijkse toernooi om de Sinquefield Cup in Saint Louis in de Verenigde Staten (waar 9 jaar geleden Ad Bruijns nog aanwezig was voor technische ondersteuning) eindigden Magnus Carlsen en de Chinees Ding Liren samen op de eerste plaats. Een tie-break moest de beslissing brengen. Carlsens specialiteit! Maar tot ieders verrassing wist Ding Liren de ongenaakbaar geachte Magnus Carlsen op de knieƫn te krijgen. De twee partijen met rapidtempo eindigden allebei in remise, waarna snelschaakpartijen de beslis-sing moesten brengen. In de eerste snelschaakpartij ging Carlsen door de vlag en in de tweede snel-schaakpartij wist Ding Carlsen op de volgende manier te vloeren. (Zie diagram)

40...,Pd5-e7!

Er dreigt 41...,Th8 mat en de enige manier om dat te voorkomen is door met 41.Dxc6 de dame te offeren. Daar had Carlsen geen zin in en hij gaf onmiddellijk op.

Niemand is dus onklopbaar. Niettemin bleven in de interne competitie van Eeuwig Schaak maar liefst twee spelen ongeslagen: Ad Bruijns en Kees van Hogeloon. Onderling eindigden hun partijen in remise en omdat Ad Bruijns net iets meer remises toestond dan Kees van Hogeloon werd Kees van Hogeloon clubkampioen. In dit nieuwe seizoen zullen hun tegenstanders erop gebrand zijn ze wel een keer te verslaan. En als Carlsen te verslaan is, zijn zij dat zeker![l]