Molen in verval. FOTO ARCHIEF MOLENSTICHTING
Molen in verval. FOTO ARCHIEF MOLENSTICHTING Archief Molenstichting

Molen De Hoop Sprundel in oorlogstijd

SPRUNDEL - Op donderdagmorgen 26 september tussen 10.00 en 11.00 uur in de uitzending van Senioren-Express is de voorzitter van de Molenstichting. In deze uitzending wordt teruggeblikt en stilgestaan bij de plannen voor het komende jaar waarin onze Sprundelse molen 180 jaar bestaat en dat mede dankzij de inzet van onze molenvrijwilligers.

Molenvrijwilligers op bezoek bij de “molen van Aerden” in Nispen waarbij de aandacht vooral uitging naar de wiekenvorm, met het systeem Van Riet op beide roeden. Door bezoeken te brengen aan verschillende molens werken de molenvrijwilligers aan het uitbreiden van de molenkennis.

Molen De Hoop speelde in oorlogstijd een rol in het Sprundelse volksleven en was toen meer dan alleen een cultuurhistorisch monument. In deze periode was onze molen ook een vriend in tijd van nood bij de broodnodige meelvoorziening, zodat de Sprundelaren brood konden blijven bakken en dat was een echte welkome dienst. Dit kan ook een belangrijke reden zijn om deze molen als Rijksmonument in ere te blijven houden, omdat hij zich in oorlogstijd een trouwe vriend heeft getoond en dat is toch heel wat waard. Tijdens het project “75 Jaar Bevrijding Sprundel” besteedt de Molenstichting, middels enkele verhalen, aandacht aan de rol die onze molen in oorlogstijd vervulde.

Activiteiten
U kunt in de komende maanden nog steeds deelnemen aan de Sprundelse fietsfotozoektocht, waarvan ook molen De Hoop Sprundel deel uitmaakt. Deelnameformulieren en routebeschrijving zijn tijdens de openingsuren verkrijgbaar in Dorpshuis De Trapkes Sprundel.

Vanaf 27 september kunt u stemmen voor de Rabo Clubsupport Actie op Molenstichting “De Hoop Sprundel”. Uw stem draagt dan bij aan het behoud van Molen de Hoop en wij zullen u bijzonder dankbaar zijn voor deze steun..

Elke dinsdag zijn bezoekers tussen 10.00 en 15.00 uur welkom in de molen. De eerste en derde zaterdag van de maand bent u ook welkom tussen 11.00 uur en 14.00 uur, Er kan door de molenvrijwilligers een rondleiding gegeven worden en de bezoekers kunnen eens rondneuzen in de vitrine van “ ’t Sprundels Meulewienkeltje “ waarin alle molenproducten tentoongesteld worden. Alle informatie over molen De Hoop Sprundel is te vinden op de website. Voor het aanvragen van rondleidingen voor groepen of verenigingen kunt u ook op deze site www.molensprundel.nl terecht of stuur een mailtje naar molensprundel@gmail.com. [l]