Opbrengst benefietconcert voor Metakids. FOTO DICK ZONNEVELD PIEK
Opbrengst benefietconcert voor Metakids. FOTO DICK ZONNEVELD PIEK Dick Zonneveld Piek

Opkomst benefietconcert boven verwachting

SINT WILLEBRORD - Zondag 15 september is er een benefiet georganiseerd, door Youri Sprenkels & Friends, waarvan de opbrengsten ten goede kwamen aan Metakids. Dat is een organisatie die onderzoeken coördineren die nodig zijn om stofwisselingsziektes bij kinderen te stoppen.


Dit was een mooi extra opbrengst boven op de actie, die Coby Mangnus Braat al 2 jaar bezig houdt, door kleding in te zamelen die mensen normaal wegdoen naar een kledingbak. En door de vele kilo's steeds een mooi bedrag opbrengt en dan ook volledig ten goede komt aan de onderzoeken van Metakids. Dus nog herbruikbare kleding is bij haar welkom aan de Nachtegaalstraat 12 in Sint Willebrord.

Metabole
Metabole ziekten zijn één van de grootste doodsoorzaken onder kinderen in Nederland. Maar bijna niemand weet het. Vaak wordt een ziekte te laat herkend of is behandeling niet mogelijk. Veel kinderen halen hun eerste verjaardag niet eens. Maar dit is niet nodig! Onderzoek geeft kinderen een kans. Als we vaart maken met noodzakelijk onderzoek, zijn vrijwel alle metabole ziekten binnen 30 jaar behandelbaar.
Metakids werft de fondsen zodat alle kinderen met een metabole ziekte behandeld kunnen worden. In Sint Willebrord zijn er alleen al 5 kinderen (waarvan wij het weten) die lijden aan een vorm van metabole ziekten (galactosemie).
Metabole ziekten slopen kinderlevens. Door een willekeurig foutje op het DNA gaat er iets mis in de chemische fabriek in het lichaam. Noodzakelijke bouwstoffen worden niet goed opgenomen of afgebroken, met ernstige schade aan de organen tot gevolg. Kinderen takelen af: ze gaan lichamelijk en verstandelijk achteruit. Een drama voor het kind en de naaste omgeving. In Nederland hebben ruim 10.000 gezinnen één of meerdere kinderen die aan een metabole ziekte lijden. Met medisch onderzoek naar metabole ziekten wordt het verschil gemaakt. Dit zorgt voor eerdere diagnoses en een betere en snellere behandeling van kinderen met een metabole ziekte. [l]