V.l.n.r. jubilaris Anja Hoendervangers, voorzitter Anny van Rooij en jubilaris Corrie Boot. FOTO CORINE ROKS
V.l.n.r. jubilaris Anja Hoendervangers, voorzitter Anny van Rooij en jubilaris Corrie Boot. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Stichting Ziekenaktie Rucphen viert tachtigste verjaardag

RUCPHEN - Stichting Ziekenaktie Rucphen vierde donderdag haar tachtigste verjaardag. Dit werd gevierd met een gezellige lunch voor de vrijwilligers en een bezoekje aan oudere en zieke dorpsbewoners die allen een rode roos ontvingen. Twee vrijwilligers werden speciaal in het zonnetje gezet met bloemen en een presentje. Het waren Anja Hoendervangers (60) en Corrie Boot (71). Beide dames vierden hun Zilveren Jubileum.

DOOR CORINE ROKS

"Ziekenaktie wordt na tachtig jaar nog steeds met een k geschreven. Een bewuste keuze, het herinnert aan de spelling van tachtig jaar geleden, en we hoeven niet al het drukwerk te vervangen", zegt voorzitter Anny van Rooij met een knipoog.

Katholieke Aktie

Het is Pastoor van Gastel die in 1939 Katholieke Aktie opricht. "Het halve dorp was lid. Overigens leeft deze naam nog steeds onder onze ouderen. Tijdens het overhandigen van de rozen werden we zo nog aangesproken", laat de voorzitter weten.

'Mandjes met fruit zijn inmiddels niet meer weg te denken'

Vanuit Katholieke Aktie ontstaat Heil der Zieken, het huidige Ziekenaktie Rucphen. "De basis, een ziekenbezoekgroep, geldt nog steeds, alleen is het in de loop der jaren uitgebreid met meer bezoekjes. Ook de mandjes met fruit zijn inmiddels niet meer weg te denken. Zij worden met de paas- en kerstdagen rondgebracht", vult zij aan.

Bezoekjes

Waren de bezoekjes vroeger voornamelijk gericht op ziekenhuisbezoekjes, tegenwoordig wordt men sneller uit het hospitaal ontslagen. Ook de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft zijn consequenties. "Vroeger ging je naar het ziekenhuis en vroeg aan de balie wie er allemaal uit Rucphen in het ziekenhuis lagen. Nu worden die gegevens niet meer vrijgegeven", concludeert Anja Hoendervangers. Ook zien de dames een toename van ouderen en zieken: "Indertijd brachten we zo'n zes bezoekjes om de veertien dagen, nu is dat het dubbele".

Baby'tje

Anja Hoendervangers stroomt 25 jaar geleden in via de EHBO. "Ik werd gevraagd, het leek me wel leuk het team Ziekenaktie Rucphen te versterken. Het vrijwilligerswerk zit in onze genen, ik volg mijn moeder daarin". Dat Hoendervangers enorm fanatiek is blijkt uit deze anekdote, opgetekend door de voorzitter: "Als jonge moeder nam ze haar baby'tje mee naar de vergadering, dit tot grote verbazing van een van de aanwezigen. Ik antwoordde: "Wacht maar, deze baby is de nieuwe generatie vrijwilligsters. En wat bleek, afgelopen Ontmoetingsdag was het haar dochter, die elders in Nederland woont, die kwam helpen."

Soepballen

Corrie Boot heeft met een kleine tussenpauze ook 25 jaar Ziekenaktie Rucphen op haar conto. Nog steeds moet zij lachen bij de herinnering aan het probleem soepballen. "Voor de genodigden van de Ontmoetingsdag in oktober, de meeste hoogbejaard, wordt altijd verse soep gekookt. Wat bleek? De ballen op het bord werden door de ontvangers nauwlettend geteld, en wee als de buurman of buurvrouw een balletje meer had. We hebben dit probleem opgelost door de soep en de ballen apart te koken. Bij het uitserveren ontvangt iedere genodigde sindsdien zes soepballetjes".

Fruitmandjes

Jaarlijks houdt de stichting een collecte. Behalve deze inkomstenbron doen de vrijwilligers een beroep op de Clubkas Campagne. Met het geld worden onder andere de fruitmandjes gefinancierd. Het vrijwilligersteam, in totaal 27 dames, brengt twee keer per maand een bezoekje aan dorpsgenoten, en dat al tachtig jaar lang. "Jong en oud, dat maakt niet uit. Mensen die een extra steuntje kunnen gebruiken door ziekte, ouderdom of ongemak", bevestigt het drietal. De thuisbasis is het Rucphense kerkgebouw. Tijdens de feestelijke lunch heeft pastor van Steenoven nog een toepasselijk presentje voor het team; 27 engeltjes als dank voor hun belangeloze inzet.[l]