Afbeelding
Foto:

Mannen lopen vaker werkrisico dan vrouwen

Mannen doen veel vaker gevaarlijk werk dan vrouwen. In negen van de tien gevallen blijkt dit het geval te zijn. Een en ander blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die door het CBS en TNO wordt uitgevoerd.

Tot gevaarlijke beroepen worden onder andere bestuurders van hijskranen en heftrucks gerekend, mensen die werkzaam zijn in de bouw, elektriciens, elektronicamonteurs, en beveiligingsmedewerkers. Bij die laatste groep moet gedacht worden aan personeel bij de politie, de brandweer, militairen en beveiligingspersonen.

Risico

Volgens de enquête verschilt het soort gevaar dat werknemers lopen wel per beroep. Bij bestuurders en machinebedieners gaat het vaak om werk met risico op botsingen of aanrijdingen (42,6 procent van de werknemers). Bij beveiligingswerkers gaat het relatief vaak om werk met een verhoogde kans op een confrontatie met geweld (30,7 procent).

Verzuim

De cijfers vertalen zich ook naar het aantal arbeidsongevallen waarbij sprake is geweest van verzuim. Bij mannen kwam dit vorig jaar vaker voor dan bij vrouwen. Zo had in 2018 1,7 procent van de mannelijke werknemers een ongeluk tijdens het werk dat tot verzuim leidde. Onder vrouwelijke werknemers was dit 1,2 procent.[l] FOTO SHUTTERSTOCK