Soldaten tijdens de mobilisatie in 1939. Zeggenaar Bart Verstraten zit 2e van links op de voorste rij.
Soldaten tijdens de mobilisatie in 1939. Zeggenaar Bart Verstraten zit 2e van links op de voorste rij. Collectie heemkundekring Den Lande van Zegge. Fotograaf onbekend.

Tentoonstelling over mobilisatie, oorlog en bevrijding van Zegge

ZEGGE - Omdat op 30 oktober 2019 Zegge 75 jaar bevrijd is van de Duitse overheersing, zijn er van 25 t/m 30 oktober veel activiteiten in Zegge. Heemkundekring Den Lande van Zegge zal daaraan zeker een steentje bijdragen.

Een monument om te gedenken en te herdenken, dat er gekomen is op initiatief van twee bestuursleden van de heemkundekring en ook ontworpen en gemaakt is door deze mensen, zal op zaterdag 26 oktober om 16.00 uur door o.a. de burgemeester, wethouders en nabestaanden van de Zegse oorlogsslachtoffers onthuld worden.

Daarnaast zal er door de heemkundekring in de grote vergaderzaal van gemeenschapshuis De Nieuwenberg een tentoonstelling worden ingericht. Daar zullen foto's, documenten en allerlei voorwerpen te zien zijn die te maken hebben met de mobilisatie, oorlog en bevrijding van Zegge. De tentoonstelling is geopend na het Bevrijdingsconcert dat door verschillende verenigingen op zaterdagavond in de Nieuwenberg gegeven wordt en ook op zondag, maandag en dinsdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Op woensdag 30 oktober, de dag dat Zegge bevrijd is, organiseert de heemkundekring de officiƫle herdenking van de bevrijding. Dit zal plaatsvinden om 16.00 uur bij het nieuwe monument op de hoek van de O.L.Vrouwestraat en de Nieuwstraat.

Iedereen is van harte welkom om onze tentoonstelling te komen bezoeken en het zou fijn zijn als wij ook met de herdenking van de bevrijding, op 30 oktober om 16.00 uur, veel mensen mogen begroeten. Mogen wij u ook vragen in ons 'bevrijdingsweekend' en zeer zeker ook op woensdag 30 oktober de Nederlandse vlag uit te steken? Wij danken u bij voorbaat.[l]