Molen De Hoop onderdeel van herdenking bevrijding

SPRUNDEL - Rond de herdenking van '75 Jaar Bevrijding Sprundel' doet ook Molenstichting De Hoop Sprundel een duit in het zakje. Zo wordt meegedaan aan de bevrijdingsoptocht op zondag 3 november en worden er aansluitend in De Trapkes verhalen verteld over de molen tijdens de oorlogsjaren.

DOOR ADDO SPRANGERS

Tijdens de bevrijdingsoptocht, naar voorbeeld van die in mei 1945 zullen enkele molenvrijwilligers Molen De Hoop onder de aandacht brengen van de toeschouwers. Deze molen was in de Tweede Wereldoorlog ook een trouwe vriend van de Sprundelse bevolking. Onder soms moeilijke omstandigheden maalden de molenaars het graan dat door de boeren, zelfs 's nachts, naar de molen gebracht werd. Er moest immers brood op tafel komen en daarvoor was meel nodig.

Verhalen

De bevrijdingsoptocht door Sprundel start om 13.00 uur bij dorpshuis De Trapkes aan het Kloosterplein in Sprundel. Daarna is er een gevarieerd programma in De Trapkes met muziek en verhalen.

Jan van den Broek zal namens de Molenstichting enkele korte verhalen vertellen over het wel en wee van molen De Hoop. Hierbij wordt onder andere waarin het malen van graan tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder moeilijke omstandigheden, belicht.

Rabo Clubsupport Actie

In de voorbij week is weer eens gebleken dat er veel waarde gehecht wordt aan de instandhouding van de Sprundelse Molen De Hoop. De Rabo Clubsupport Actie leverde Molenstichting De Hoop Sprundel namelijk een bedrag van 983,04 euro op. Het betekent dat de plaatsing van de gewenste nieuwe glazen wand in de invaart weer een stuk dichterbij is gekomen.

Een mooie stimulans voor de molenvrijwilligers om hun onbezoldigde activiteiten voor (het behoud van) Molen De Hoop te blijven voortzetten.[l]