Afbeelding

Het geheime wapen van Schaakhoeve

RUCPHEN - Voor schaakvereniging De Schaakhoeve uit Hoeven ging vorig seizoen in de Avondcompetitie zo'n beetje alles mis wat er mis kon gaan. Met als gevolg dat ze heel droevig met 0 punten op de laatste plaats eindigden. Een seizoen om snel te vergeten voor de Hoevenaren en na de wedstrijd van vorige week tegen Eeuwig Schaak is dat waarschijnlijk al gebeurd. Bovendien beschikt Schaakhoeve dit seizoen over een geheim wapen.

Al enkele jaren weet Eeuwig Schaak steeds te winnen van Schaakhoeve, zij het nooit zonder moeite. Vorige week startte Eeuwig Schaak het seizoen in de Avondcompetitie met een wedstrijd tegen Schaakhoeve en het werd al snel duidelijk dat het niet gemakkelijk zou worden. Patrick Heijnen moest het met zwart opnemen tegen Mees Willemsen, de 8-voudig kampioen van Schaakhoeve. Het ging al snel mis voor Patrick: hij werd verrast door een venijnige aanval over de opengebroken f-lijn en stond in no time verloren. In Amsterdam noemen ze dat sinds afgelopen weekend waarschijnlijk de “Feyenoord-variant”.

Gerard Snoeijs trok de zaak weer recht. Tegen Dick Vermaesen stond het lang gelijk, maar in het eindspel sloeg Gerard toe en pakte de winst. Kees van Hogeloon stond tegen Casper van Maanen wel wat beter, maar Casper verdedigde alles goed en Kees kwam er niet doorheen, met remise als resultaat.

Alles hing daarmee af van de partij tussen Jan Rijkse en Han Vermeulen. Han Vermeulen is nieuw bij Schaakhoeve. Hij kwam dit seizoen als huisschaker binnen, had al lang niet meer geschaakt en bij Schaakhoeve was men zo onder de indruk van hem dat ze hem meteen opstelden in het Avondcompetitieteam op bord 2. Terecht bleek al snel, want hij maakte het Jan Rijkse bijzonder lastig. Zo lastig zelfs, dat Jan de kwaliteit moest geven om erger te voorkomen en beduidend slechter kwam te staan. Toen ging Han Vermeulen toch in de fout, Jan won een stuk terug, snoepte wat pionnen mee en leek na een lange slopende partij alsnog de winst voor Eeuwig Schaak binnen te halen. Maar Jan wilde het iets te snel uitspelen, had vermoedelijk zelf wat last van vermoeidheid en blunderde de winst weer weg. Zo won de nieuweling, die nauwelijks een officiële partij gespeeld had en nog nauwelijks ervaring had met spelen met de klok en noteren en bezorgde Schaakhoeve de eerste zege na lange tijd. Han Vermeulen ontpopte zich als het geheime wapen van Schaakhoeve.

Jan Rijkse treurde niet lang over zijn ongelukkig verlies. Meteen na de partij zette hij de hiernaast afgebeelde stelling op het bord.

Stelling
Deze stelling komt uit de partij tussen de Russinnen Polina Sjoevalova en Anna Afonasieva op het WK jeugd in de categorie meisjes t/m 18 jaar. Polina Sjoevalova toverde hier een combinatie uit de mouw waar elke schaakliefhebber van gaat watertanden. Jan Rijkse was in ieder geval zo onder de indruk dat hij zowel de stelling als de zetten nog uit zijn blote hoofd op het bord kon laten zien.

31.Tg4xg7!!,Lf6xg7 32.Dh2xh7!!.Kh8xh7 33.f5-f6+,Kh7-h6 34.Lf2-e3+,Kh6-h5 35.Le4-f3+,Kh5-h4 36.Le3-f2+,Kh4-h3 37.Lf3-g4 mat.

Wat een schoonheid! Misschien wel de combinatie van het jaar. En dat uit de hand van een meisje van 18 jaar... [l]