De wilde weit. FOTO NATUURWERKGROEP
De wilde weit. FOTO NATUURWERKGROEP natuurwerkgroep

NatuurWerkgroep tevreden met aantal bloemen op kruidenakkers

RUCPHEN - "Tot nu toe was 2019 een zeer succesvol jaar voor het Flower Power Project van de NatuurWerkgroep. Er waren veel meer bloemen op veel meer plaatsen dan in 2018", aldus secretaris Cees Terpstra.

Op 22 akkers met een oppervlak van ruim 11 ha kwamen ruim 75.000 akkerbloemen tot bloei. Op de 18 akkers uit 2018 waren het dit jaar ruim 68.000. In 2018 waren er dat 30.000. Op de 4 nieuwe akkers kwamen ca. 7.500 bloemen op. Het aantal plaatsen waar soorten goed zijn aangeslagen verdubbelde ruimschoots. De prioritaire soorten die vrijwel uit Noord Brabant waren verdwenen gingen in deze trend mee. Ook het aandeel beschermde en bedreigde soorten nam toe.

Kracht
Flower Power: de kracht van bloemen. De ingezaaide bloemen trekken allerlei insecten aan, die weer worden gegeten door vogels en kleine zoogdieren. Het graan dat ’s winters blijft staan, dient als voedsel voor de overwinterende dieren. Zo neemt de biodiversiteit in onze gemeente weer toe. De toename van het aantal bloemen heeft dan ook tot een zichtbare toename van bijen, vlinders en libellen geleid.

20 hectare
Dit najaar wordt 4,6 ha ingezaaid op landgoed Schijf. Daarmee wordt het door de Provincie gesubsidieerde deel afgerond met een oppervlak van bijna 15,6 ha (30 voetbalvelden). De NatuurWerkgroep streeft ernaar de komende jaren te groeien naar 20 hectare. Enerzijds door het aantrekken van nieuwe grondeigenaren, anderzijds door gebruik te maken van andere subsidies en sponsoring.
Degenen die meer over het project willen weten, grond beschikbaar willen stellen of willen sponsoren: http://www.natuurwerkgroep-rucphen.nl/het-flower-power-project [l]