Organisator Hans Voesenek verheugt zich op de jubiliem veldrit. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Organisator Hans Voesenek verheugt zich op de jubiliem veldrit. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijnissen

Jubileum veldrit in Etten-Leur Noord

ETTEN-LEUR - Op 10 november is Stal 't Sander het decor voor de zevende wedstrijd in de West Brabantse Veldrit Competitie (WBVC) 2019. Crossfietsers en mountainbikers zijn van harte welkom om een afwisselend parcours af te leggen, zowel binnen de manege als daarbuiten. Het is tevens een jubileumkoers want voor de tiende keer wordt deze veldrit gehouden in Etten-Leur Noord.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Hans Voesenek is, naast voorzitter van de stichting Wielercomité Tour de Leur, de grote animator van dit sportieve gebeuren. Hij is voorzitter, penningmeester 'en eigenlijk ook secretaris' zoals hij grinnikend zegt. Hij organiseert voor de tiende keer deze veldrit, die voor het eerst werd gereden rondom de Westpolderplas. Paviljoen De Turfvaart was gedurende acht jaar gastheer. Vorig jaar nam Stal 't Sander het stokje over. "Toen hebben we tevens de eindcross mogen organiseren. Dan vindt de uitreiking van de prijzen in het eindklassement plaats en dat is een heel feestelijk evenement. Dit jaar hebben we een jubileum veldrit."

Zand en gras

Crossfietsers en mountainbikers verzamelen zich buiten de manege op het verharde gedeelte. Vanaf daar start het gevarieerde parcours. "De renners gaan eerst naar binnen en rijden door het zand van de dressuurbak. Vervolgens gaan zij naar buiten, via de weilanden met de nodige bochten, door de buitenbak en zo weer naar binnen waar de finish is. Alleen maar zand en gras."

Gezellig

"Deze dag is altijd heel gezellig", zegt Voesenek. "Binnen en buiten staan camera's opgesteld die de hele route bestrijken. We hebben in de kantine vier displays die live streamen zodat je ook van daaruit een mooi overzicht hebt." Na iedere categorie is er een huldiging. Diegenen die op het erepodium belanden krijgen een medaille en de winnaar uiteraard een bos bloemen. Verder is er natuurlijk van alles te koop aan drankjes en hapjes. De kinderen krijgen iets lekkers. Bij Stal 't Sander is voldoende gratis parkeergelegenheid.

Iedereen

Er zijn elf categorieën, in de leeftijd vanaf 5 jaar tot en met 50+. "Er hoeft vooraf niet ingeschreven te worden. Iedereen mag meerijden", vertelt Voesenek. Dus ook niet-leden van de WBVC kunnen starten, op een dagkaart die te verkrijgen is bij de aanmelding. De wedstrijden gaan om 10.45 uur van start. De diverse tijden per categorie staan op de website van de West Brabantse Veldrit Competitie. Aanmelden kan tot een kwartier vóór de starttijd. Naar verwachting is rond 16.30 uur de laatste huldiging.

Spektakel

De jeugd tot en met 10 jaar rijdt een wat kortere afstand. "Dan kunnen ze toch een paar rondjes rijden en dat is ook leuker voor het publiek", vindt Voesenek. Hij verwacht zo'n 300 veldrijders uit Nederland en België en zeker 600 à 700 bezoekers die gratis kunnen genieten van het spektakel. En een spektakel zal het worden, zeker als het regent. "Want we rijden, weer of geen weer!"[l]