Een wagen in de Kerstparade van 2014. FOTO TOON VAN DE SANDEN
Een wagen in de Kerstparade van 2014. FOTO TOON VAN DE SANDEN Toon van de Sanden

Vredeslicht in dertigdelige Kerstparade

SPRUNDEL - Kerstbomen, de kerststal, kerstverlichting, het Kloosterplein verandert weer even in het Kerstparadeplein. Zaterdag aanstaande zal vanaf 18.45 uur voor de dertiende keer een grootse Kerstparade door het dorp trekken. Organisator Jac van Trijp verwacht dat de stoet zo’n dertig delen zal omvatten. Grote en kleine, verlichte en versierde voertuigen en groepen, in optocht door Hertogstraat, St. Janstraat, Hofstraat, Thornerstraat en Fatimastraat. Bewoners van die straten kunnen met verlichting, versiering en muziek voor extra sfeer zorgen.

Op het Kerstparadeplein wordt zaterdag om 18.00 uur het vreugdevuur ontstoken en daar gaan dan kraampjes met winterse lekkernijen open. Muziekkapellen komen zowel op het plein als op het parcours van de optocht in actie. Bij het vreugdevuur maakt de scouting marshmallows. Er rijdt ook een versierde en verlichte wagen van de scouting in de optocht mee. Op die wagen bevindt zich het Vredeslicht dat een scouting lid dit jaar in Wenen ophaalde. Jaarlijks wordt het Vredelicht ergens op de wereld door een kind aangestoken en daarna door kinderen over de hele wereld verspreid. Symbolisch vormen die lichtjes samen een keten van licht, als teken van verbondenheid, vrede en vriendschap. Dit jaar gebeurt dat dus vanuit Wenen.
Na de optocht komt het Vredeslicht op het Kerstparadeplein in de Kerststal te staan.
Wanneer het zaterdag windstil is wordt geprobeerd om het kerstparadeplein te verlichten door een grote luchtballon met licht erin. Traditiegetrouw sluit een sterretjesregen het buitengebeuren omstreeks 21.00 uur af.

"Bedoeling van de Kerstparade is een gezellig samenzijn is. Na de sterretjesregen daarom nu geen disco in De Trapkes, maar daar een voortzetting van dat samenzijn", zegt Jac van Trijp. Samen met Nicojan Lazeroms, Sabine Pirard en Willem Verwijmeren trekt hij de kar bij het evenement van de Verenigingsraad. Een groot aantal clubs en vrijwilligers werken mee.[l]