Wethouder René Lazeroms overhandigt de sleutel van de dorpsbus aan Jan Bolluijt. Naast Lazeroms gedeputeerde Christophe van der Maat. FOTO CORINE ROKS
Wethouder René Lazeroms overhandigt de sleutel van de dorpsbus aan Jan Bolluijt. Naast Lazeroms gedeputeerde Christophe van der Maat. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Warm onthaal voor dorpsbus Sprundel-Sint Willebrord

SPRUNDEL - Een dag nadat de haltes van buslijn 312 in de dorpen Sint Willebrord en Sprundel zijn samengebracht tot één halte bij de rotonde aan de Vosdonkseweg, volgt een warm welkom voor de dorpsbus Sprundel-Sint Willebrord.

DOOR CORINE ROKS

Door zo'n twintig belangstellenden wordt de rood-witte bus op deze maandag begroet als hij op zijn nieuwe stek, voorzien van laadpaal, wordt geparkeerd. Het zijn wethouder René Lazeroms en gedeputeerde Christophe van der Maat die als eersten een ritje hebben gemaakt. De reacties zijn positief, vooral het vrijwillig draagvlak oogt bewondering.

Oplossing

Een van de drijvende krachten achter de lancering van de dorpsbus is Jan Bolluijt uit Sprundel. Al vanaf het moment dat bekend werd dat de haltes van Sint Willebrord en Sprundel zouden verdwijnen, maakte hij zich sterk voor een oplossing. "Vanuit mijn positie bij de KBO, afdeling Sprundel. In het voorjaar 2017 werd bekend dat de haltes zouden verdwijnen. Aanvankelijk bleek een oplossing ver weg, maar al snel hadden we de politieke partijen mee", aldus Bolluijt.

Initiatief

Uiteindelijk kwamen betrokken partijen, bestaande uit Provincie Noord-Brabant, Gemeente Rucphen, Arriva en Werkgroep Dorpsbus, uit op een elektrische dorpsbus van Deel.auto. Voor een klein bedrag kunnen inwoners van Sprundel en Sint Willebrord zich laten vervoeren naar en van adressen binnen de gemeenten Rucphen, Etten- Leur, Zundert en Roosendaal, de dorpen Oudenbosch, Hoeven en Bosschenhoofd en ook de ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Breda. Het initiatief dorpsbus wordt grotendeels door vrijwilligers gedragen.

Examen

André Heeren uit Sprundel is zo'n vrijwilliger. Hij is één van de acht chauffeurs. "Ik ben voor deze functie benaderd door mede-initiatiefnemer Adrie van Ginneken en was gelijk enthousiast. Drie dagdelen neem ik voor rekening waarvan twee vaste op de dinsdag- en vrijdagochtend". Heeren is in het bezit van het groot rijbewijs en heeft in het verleden een touringbus bemand. Overigens geen voorwaarde om op dorpsbus te besturen. Een normaal rijbewijs voldoet, wel hebben de chauffeurs allen een rijtest afgelegd. "En het theorie-examen opnieuw behaald. Tijdens het eerste examen waren we allemaal gezakt", lacht Heeren.

Reserveringen

De bus staat online in verbinding met Deel.auto. "De chauffeurs moeten zich aan- en afmelden zodat de bus op afstand wordt gedeblokkeerd dan wel geblokkeerd. In de avond gaat hij op slot, zo ook in het weekend. Passagiers moeten zich minimaal daags tevoren aanmelden voor een rit. Het nummer kan tussen tien tot twaalf gebeld", legt Heeren uit.

Planning

Iemand die de planning voor rekening neemt is Martin Prins uit Sint Willebrord. Deze vrijwilliger is in 2018 gestopt met werken na 45 dienstjaren bij een grote bierbrouwerij. "Ik werkte in de logistiek. De skills die ik in mijn werk heb gebruikt kan ik nu inzetten voor de dorpsbus. In de media vernam ik enkele weken geleden deze vacante functie. Ik heb wat uurtjes over. Die ik nu mooi kan inzetten op deze dienstverlenende taak". Prins staat met een handige app met de chauffeurs in verbinding. Dagelijks maakt hij de rit die hij vervolgens via de app doorstuurt naar de dienstdoende chauffeur. Er schuilde nog wel een uitdaging in het ziekenhuisbezoek. Prins hierover: "In feite wordt er gewacht, tenzij de planning een andere rit toelaat". Prins hoopt nog wel op versterking. Extra vrijwilligers in de planning of op de bus zijn daarom van harte welkom.[l]

Vrijwilligers

Ook als vrijwilliger aan de slag? Bel voor meer informatie naar Jan Bolluijt via tel. 06- 27190046 (voor Sprundel) of naar Wil van de Luijtgaarden via tel. 06- 53567387 (voor St. Willebrord). Het reserveren van een rit kan via tel. (0165)- 782565 (van 10.00 uur tot 12.00 uur).