Vrijwillige cliëntondersteuners, zoals Bieneke de Waal-Van der Vlies en Cees van Oorschot die dit werk al jaren doen, staan dicht bij de mensen. FOTO CORINE ROKS
Vrijwillige cliëntondersteuners, zoals Bieneke de Waal-Van der Vlies en Cees van Oorschot die dit werk al jaren doen, staan dicht bij de mensen. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

'Cliëntondersteuners zijn voelsprieten in samenleving'

RUCPHEN - Sinds de invoering van de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) zijn gemeenten verplicht cliëntondersteuning aan te bieden. De gemeente Rucphen doet daarom vanaf 1 januari 2015 (invoering Wmo) een beroep op onafhankelijke cliëntondersteuners. Zij heeft hiervoor een overeenkomst met een professionele partij. Naast deze professionals, zijn er ook vrijwillige cliëntondersteuners actief. Afgelopen maandag werden hiermee samenwerkingsafspraken ondertekend.

DOOR CORINE ROKS

De tekenpen wordt ter hand genomen door de Sprundelse cliëntondersteuner Cees van Oorschot. Sinds de invoering van de Wmo is hij in deze functie actief. Bieneke de Waal- Van der Vlies komt uit Zegge. Zij is al twee jaar praktiserend. Beide ondersteuners zijn opgeleid door K.B.O. Brabant en ingestapt na hun taak van Vrijwillige Ouderen Adviseur (VOA). Marie- Louise Marijnissen- van den Eijnden uit Zegge is sinds kort gecertificeerd. Wim van de Sanden uit Sprundel heeft binnenkort zijn diploma cliëntondersteuner op zak. De cliëntondersteuners werken belangeloos en hebben ervaring binnen aanvragen Wmo.

Categorieën

Van Oorschot over zijn werk: "Wij behartigen de belangen van alle burgers die een beroep doen op de Wmo. De Wmo kent drie categorieën; algemene, maatwerk- en vervoersvoorzieningen. Wij bieden ondersteuning bij de aanvraag hiervan. Denk hierbij aan de aanvraag van maaltijdenservice, huishoudelijke hulp of aanpassingen in de woning en aanvragen voor hulpmiddelen als een scootmobiel, rolstoel, en vervoer".

Aanvraag

"Jullie zijn onze voelsprieten. Vaak kloppen hulpbehoevende bij de gemeente aan als het echt niet meer gaat. Dat is jammer. Jullie staan midden in de gemeenschap en dat werkt preventief, benadrukt wethouder Wmo Suzanne Breedveld-De Ruiter. Zij vervolgt: "Door afspraken te maken, houden we - over en weer - beter de vinger aan de pols. Als het nodig is, kunnen we direct ingaan op bepaalde situaties en/of knelpunten. Zo blijven de lijntjes kort en kunnen we snel schakelen." En laat dit nou net de wens zijn van de praktiserende cliëntondersteuners die voorheen hierop wel eens vastliepen. "Ik ken praktijkvoorbeelden waarbij snel handelen cruciaal was", aldus Van Oorschot. Onderdeel van de afspraken is ook dat de gemeente de kosten voor de opleiding van de vrijwillige cliëntondersteuners voor haar rekening neemt.

Proces

Wat houdt het werk van een cliëntondersteuner precies in? "Een client die aanspraak wil maken op een voorziening uit de Wmo krijgt eerst een voorgesprek met een onafhankelijk cliëntondersteuner. In dat voorgesprek worden gegevens genoteerd zoals NAW gegevens, en worden vragen gesteld over de aanvraag en het sociale vangnet. Behalve het bundelen van informatie maken we de cliënt wegwijs in het proces. Vaak kunnen we al een inschatting doen van de situatie ter plekke", legt Van Oorschot uit.

Persoonlijk Plan

Al deze informatie wordt verwerkt in een Persoonlijk Plan en ingezonden naar de gemeente, gevolgd door het Keukentafelgesprek. Bieneke de Waal- van der Vlies vult aan: "Dat plaatsvindt bij de cliënt thuis waarbij de Wmo- consulent van de gemeente Rucphen en de clientondersteuner aanwezig zijn. Feitelijk een persoonlijk gesprek waarin we dieper ingaan op de zelfredzaamheid en behoeften van de aanvrager". De gemeente beslist uiteindelijk welke voorzieningen worden verstrekt. De aanvrager kan bezwaar maken tegen deze schikking.

Uitbreiding

Per kwartaal vindt in dit nieuwe concept een evaluatie plaats, waarbij geluisterd wordt naar de input van de cliëntondersteuner. Hoewel de cliëntondersteuners sinds kort versterking hebben vanuit Zegge en Sprundel, wordt een uitbreiding vanuit de kernen Willebrord, Rucphen en Schijf (tot voor kort Jan Matthijssen) erg gewaardeerd. "Mensen die overdag tijd hebben met affiniteit voor de doelgroep. Zoals mensen met een onderwijsachtergrond die weten wat er in jongeren of jong volwassenen leeft", draagt de wethouder als voorbeeld aan. De Wmo is bedoeld voor een brede doelgroep. Iedereen die thuis ondersteuning nodig heeft met als doel zelfredzaam te blijven, kan een beroep doen op deze wet. De Wmo is er ook voor mensen die hulp nodig hebben om mee te doen (te participeren) in de samenleving.

Belangstelling?

Geïnteresseerden in een opleiding tot cliëntondersteuner of in de inhoud van het werk, kunnen contact opnemen met Cees van Oorschot, tel. (0165) 383301 of e-mail cees.van.oorschot@kpnmail.nl, en met Bieneke de Waal-van der Vlies, tel. (0165) 327537 of e-mail bvandervlies-dewaal@kpnmail.nl

Wethouder Suzanne Breedveld-de Ruiter ondertekent samen met cliëntondersteuner Cees van Oorschot de samenwerkingsafspraken. Daarachter staan; Bieneke de Waal-Van der Vlies, Marie-Louise Marijnissen-van den Eijnden en Wim van de Sanden. FOTO CORINE ROKS