Tholen Leef!

THOLEN - Aan het begin van het nieuwe jaar spreken we wensen uit: ‘Mijn beste wensen voor 2019’. Meestal doen we dat voor personen, maar we kunnen dat ook doen tijdens de nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur aan het adres van burgemeester en wethouders voor hun besturen in het nieuwe jaar. Zij vertegenwoordigen met de gemeenteraad de gemeente Tholen.

Wens
‘Tholen leef!’ is een goede wens. Dat alle burgers mogen leven, dat de akkers mogen leven, dat landbouw, handel en industrie mogen leven en alle andere goede dingen in de gemeente mogen leven; dat ze zullen groeien en bloeien. Met welk doel? Als christen zeg ik: ‘Tot eer van God, onze Schepper, en tot zegen van alle burgers en van allen met wie de burgers in aanraking komen’. Dat is echt leven, leven in de goede zin van het woord. Dat leven spreekt niet vanzelf. Dat is een genadegave van God die Hij wil geven en waar wij om mogen bidden. Hij geeft niet karig, maar royaal.

Gebed
Wanneer ‘Tholen leef!’ een wens van ons hart is en we God kennen, dan zullen we Hem erom bidden. Abraham bad eenmaal voor zijn oudste zoon: ‘Och, zou Ismaël voor Uw aangezicht mogen leven!’ God verhoorde zijn gebed. Hij zei: ‘Wat Ismaël betreft, heb Ik u verhoord. Zie, Ik heb hem gezegend en zal hem vruchtbaar maken en hem uitermate talrijk maken: twaalf vorsten zal hij verwekken en Ik zal hem tot een groot volk maken’ (Gen.17:18,20). Heeft God de Arabische volken -de nakomelingen van Ismaël – niet rijk gezegend? Wat een aanmoediging om dit voor Tholen te bidden!

Proclamatie
‘Tholen leef!’ mogen we ook in geloof proclameren, over Tholen uitroepen: ‘Leef!’ De profeet Ezechiël krijgt de opdracht om tegen doodsbeenderen te spreken: ‘Dorre beenderen, hoor het woord van de HEERE’. Hij is gehoorzaam en de doodsbeenderen komen bij elkaar. Daarna moet hij spreken tegen de Geest: ‘Geest, blaas in deze gedoden, zodat ze tot leven komen’. Opnieuw is Ezechiël gehoorzaam en de Geest komt in hen en ze komen tot leven. Ze gaan op hun voeten staan, een zeer, zeer groot leger (Ez.37:1-14). De christelijke gemeente is een volk van profeten die in Jezus’ Naam, door de kracht van de Heilige Geest, mogen uitroepen: ‘Tholen leef!’ Wanneer alle gelovigen dat volhardend doen, dan zal Tholen leven! Wie verlangt daar niet naar en wie gunt dat onze gemeente niet?
M.D.Geuze, Sint-Annaland [l]