De brandweer moest wel uitrukken voor een brandje in Oud-Vossemeer FOTO GINOPRESS
De brandweer moest wel uitrukken voor een brandje in Oud-Vossemeer FOTO GINOPRESS Foto:

Jaarwisseling verlopen zonder grote incidenten

OUD-VOSSEMEER - De brandweer in de gemeente Tholen is net voor én tijdens de jaarwisseling een paar keer uitgerukt, maar het bleef bij kleine incidenten. De gemeente Tholen spreekt dan ook zelf van een rustige jaarwisseling, zonder al te veel schade aan gemeentelijke eigendommen zoals prullenbakken.

DOOR REMKO VERMUNT

Ieder jaar houdt een groot deel van Nederland z'n hart vast voor het geweld tijdens de jaarwisseling. Prullenbakken, brievenbussen, lantaarnpalen en verkeersborden zijn veelal de dupe van het vuurwerkgeweld in ons land. Hoewel de gemeente nog bezig is met een inventarisatie van alle vuurwerkschade, lijkt het op de gemeente Tholen echter mee te vallen met de vuurwerkschade. "Het geschatte bedrag op dit moment is een kleine 2.500 euro vanwege vijf kapotte afvalbakken, twee gesneuvelde ruiten in een bushokje en een gesneuvelde ruit in een praathuisje. Daarnaast zijn 'vermiste' kolkdeksels opgezocht en terug gelegd", aldus de gemeente Tholen. De komende tijd moet duidelijk worden of er nog meer schade is op het eiland.

Brandweer

Wel moest de brandweer een paar keer uitrukken voor incidenten op het eiland. Dat begon al rond 21.00 uur met een klein brandje in het park aan de Veste in Tholen, maar die brand was snel geblust. Tijdens het blussen kwam er al een melding binnen van een nieuwe brand, ditmaal in een kledingcontainer op de kruising Jonkheer van Vredenburchlaan/Kuipersdreef. De brandweer heeft de container geopend en geblust met water. Omstreeks 01.53 uur moest de brandweer wederom uitrukken voor een buitenbrand aan de Veerstraat in Oud-Vossemeer. Midden op de weg bleek een stapel met vuurwerkresten in brand te staan. De brandweer had de brand snel geblust. De vuurwerkresten lagen midden op de weg waardoor verkeer niet kon passeren. De brandweer heeft de brand geblust en de vuurwerkresten met hooivorken uit elkaar getrokken om deze aan de kant van de weg te leggen.

Bravis

Bij het Bravis Ziekenhuis is de jaarwisseling op de spoedeisende hulp eveneens rustig verlopen. Dat laat woordvoerster Herma Moerkerken weten. Op de locatie in Roosendaal kwamen vier personen binnen op de spoedeisende hulp, waarvan twee vuurwerkslachtoffers en twee mensen die teveel alcohol hadden gedronken. Moerkerken laat weten dat alle vier boven de achttien jaar oud waren. Op de locatie in Bergen op Zoom kwamen in totaal zeven personen terecht op de spoedeisende hulp. Drie mensen kwamen binnen voor vuurwerkletsel. Twee van hen waren boven de achttien jaar oud. "De derde patiënt was onder de achttien jaar oud en was tevens toeschouwer", aldus Moerkerken. In Bergen op Zoom kwamen er vier mensen binnen op de SEH omdat ze teveel gedronken hadden. De veeldrinkers waren allemaal boven de achttien jaar oud.

Nieuwjaarsreceptie

Ook burgemeester Ger van de Velde - de Wilde sprak in haar nieuwjaarstoespraak over een jaarwisseling die goed en zonder noemenswaardige grote calamiteiten is verlopen. Op 2 januari kwamen wethouders, raadsleden, vertegenwoordigers van verschillende instanties én burgers naar het gemeentehuis van Tholen voor de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst. In haar toespraak vatte de burgemeester kort het afgelopen jaar samen. "Provinciaal zijn er grote stappen gezet in de samenwerking. Zeeland is echt in stroomversnelling gekomen en laten we dat vasthouden. Ook Tholen haalt revenuen uit de Provinciale samenwerking en datzelfde geldt ook voor de samenwerking met de West-Brabantse gemeenten." Natuurlijk werd er ook vooruitgeblikt op 2019. "Er gaat nog volop gebouwd worden in onze gemeente. Ook gaan we aan de slag met de grote onderwerpen zoals energietransitie en klimaatadaptatie." Onderwerpen als promotie van het eiland, de werkgelegenheid en burgerparticipatie kwamen nog naar voren. "Kortom, heel wat uitdagingen weer te gaan, ik zie de toekomst positief tegemoet. Tholen staat er in alle opzichten goed voor." [l]