Mocht de Kruidvat vertrekken, dan moet er wel actie worden ondernomen in de binnenstad
Mocht de Kruidvat vertrekken, dan moet er wel actie worden ondernomen in de binnenstad Foto: Google Maps

Actieplan voor Thoolse binnenstad kost 18.000 euro

THOLEN - De gemeenteraad wordt gevraagd om een bedrag van 18.000 euro beschikbaar te stellen voor een speciaal actieplan voor de Thoolse binnenstad. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten. Als de gemeenteraad akkoord gaat met dit voorstel, dan wordt het Thoolse Communicatieadviesbureau Plushommes aan het werk gezet met het actieplan.

Eerder dit jaar werd door adviesbureau BRO voorgesteld om de VesteTuin uit te breiden met extra detailhandel. Een verhuizing van de Kruidvat, nu nog gevestigd aan de Kerkstraat in Tholen, naar de VesteTuin is daarmee niet meer ondenkbaar. "Vanwege de betere bereikbaarheid wordt bovendien de kans dat consumenten voor een bezoek aan bijvoorbeeld een drogisterij het eiland verlaten kleiner", concludeerde het adviesbureau. Daar kunnen zowel de ondernemers op VesteTuin als de binnenstad van profiteren. "Er is dus sprake van een positief effect." Als er geen extra detailhandel komt op VesteTuin is de kans volgens de onderzoekers groter dat mensen voor hun boodschappen naar Bergen op Zoom of elders in Zeeland gaan. Toch zeker omdat de Kruidvat waarschijnlijk sowieso niet lang meer in de binnenstad zal blijven, omdat zij tegen de nodige knelpunten aanlopen.

Toch zou de verhuizing van de Kruidvat volgens velen een enorme aderlating zijn voor de binnenstad. "Als er nu besloten wordt dat er extra detailhandel in VesteTuin wordt toegestaan, dan zal deze over ongeveer 1 tot 2 jaar gerealiseerd kunnen zijn." Om er voor te zorgen dat de binnenstad op tijd klaar is om de nieuwe koers te gaan varen, moet er een actieplan komen voor de toekomst van de binnenstad. "Het economische functioneren van de binnenstad wordt steeds meer bepaald door een mix van detailhandel, horeca, dienstverlening, cultuur en wonen." De binnenstad moet volgens het rapport aan de slag met het verbeteren van de parkeermogelijkheden en mengvormen van detailhandel met horeca moeten worden toegestaan om de sfeer en beleving te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van een wijntje tijdens het shoppen van kleding.

Als de gemeenteraad instemt met het voorstel van het college, dan gaat Plushommes deze ideeën verder uitwerken.