Er is de laatste tijd veel te doen rondom acceptatie van de lhbti-gemeenschap in de gemeente Tholen
Er is de laatste tijd veel te doen rondom acceptatie van de lhbti-gemeenschap in de gemeente Tholen Foto: archief Weekblad de Bode

Predikanten ondertekenen Nashville-verklaring

THOLEN - Honderden predikanten waaronder ook Thoolse predikanten en prominenten zoals Kees van der Staaij (SGP) hebben onlangs hun handtekening gezet onder de Nederlandse versie van de zogenaamde Nashville-verklaring. Het Nashville Statement werd in 2017 in Amerika gepresenteerd tijdens een conferentie en werd aldaar door ruim 20.000 mensen ondertekend. De Nederlandse vertaling werd begin dit jaar gepubliceerd. Sommige media en critici spreken sindsdien van een anti-homopamflet.

DOOR REMKO VERMUNT

Ook in de gemeente Tholen zijn verschillende (emeritus-)predikanten werkzaam die de verklaring hebben ondertekend. Eén van de ondertekenaars is Ds. M. Blok, predikant van de Gereformeerde Gemeente in Scherpenisse. Andere ondertekenaars die (regelmatig) in de gemeente Tholen te vinden zijn, zijn ds. A. Den Boer, ds. C. Gielen, ds. A.J. Gunst, ds. W.F. 't Hart, ds. P. van der Kraan, ds. J. Lohuis, ds. J.C. den Ouden, ds. L. W. Ch. Ruijgrok, ds. A.K. Wallet en ds. C. Westerink. Op de lijst die vorige week zondag online ging, stond ook de naam van ds. J. Koppelaar. Deze laat echter telefonisch weten de verklaring niet getekend te hebben. "Ik denk dat ik verward word met iemand anders, want ik heb niet getekend en weet ook niet hoe mijn naam erop is komen te staan. Ik werd gebeld door één van mijn kinderen die me op de hoogte stelde. Bizar, maar ik heb deze verklaring niet getekend. Ik weet niet eens waar ik dat zou moeten doen."

De Verklaring

De Nashville-verklaring doet veel stof opwaaien in Nederland. De verklaring bestaat uit veertien artikelen en begint met: "WIJ BEVESTIGEN dat God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw, waarbinnen seksualiteit een plaats heeft en waaruit kinderen kunnen voortkomen." Daarna volgt: "WIJ ONTKENNEN dat God het huwelijk heeft bedoeld als een homoseksuele, polygame of polyamoreuze relatie." In andere artikelen stellen de ondertekenaars dat het tegen Gods wil is wanneer mensen zichzelf bewust willen zien en positioneren als personen met een homoseksuele of transgenderidentiteit. Zij ontkennen dat christenen onderling van mening zouden mogen verschillen over het wel of niet goedkeuren van homoseksuele onreinheid of transgenderisme én zij stellen dat het geloof in God voldoende kracht geeft om zondige verlangens te doden en te leven op een wijze die de Heere waardig is.

Stap terug in de tijd

Vanwege de verschillende passages over de onreinheid van homoseksuelen en transgenders, wordt de verklaring door velen bestempeld als anti-homopamflet. Het Openbaar Ministerie heeft zelfs aangegeven de Nashville-verklaring te gaan onderzoeken op eventuele strafbaarheid. Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) sprak op Twitter van 'een stap terug in de tijd'. "De NL versie van #NashvilleVerklaring maakt helaas één ding heel duidelijk. Dit zijn stappen terug in de tijd. We hebben nog een lange weg te gaan. Emancipatie is nog lang niet af." Op social media leverde de verklaring dan ook de nodige commotie op, waarbij veelal werd afgegeven op Christenen an sich.

'Dit zijn stappen terug in de tijd. We hebben nog een lange weg te gaan'

Reacties

Op de Facebookpagina van de Thoolse Bode kwamen dan ook enorm veel reacties binnen. Boze reacties, maar ook verontwaardigde reacties en vredelievende reacties. Zo reageerde iemand met: 'Homo of lesbisch, of wie je ook mag zijn, je bent en blijft in alle opzichten een mens van vlees en bloed met gevoelens.' Iemand anders reageerde met: 'We kunnen ons beter bezig houden met alle kindjes die door dit soort verklaringen in de knel komen en geen kant op kunnen!' En weer anderen reageerden met 'Leef en laat leven'. De Thoolse Bode heeft ook contact gezocht met predikant J. Lohuis die de verklaring wél heeft ondertekend. Hij laat graag weten waarom hij die keuze heeft gemaakt. Lees verder op pagina 8 van deze krant. [l]