Sylvana van Hees traint regelmatig in hét sportcentrum van Nederland in Papendal. FOTO PRIVÉBEZIT
Sylvana van Hees traint regelmatig in hét sportcentrum van Nederland in Papendal. FOTO PRIVÉBEZIT Foto:

Sylvana van Hees in de race voor twee (sport)prijzen

OUD-VOSSEMEER - De 25-jarige Sylvana van Hees is genomineerd voor twee prijzen: Zeeuwse Sporter met een lichamelijke beperking 2018 én Vrouwen in de Media 2018. "Dat ik genomineerd zou worden voor twee prijzen, had ik echt nooit verwacht. Dit is echt een enorme waardering voor mijzelf, maar ook voor het rolstoelbasketballen", vertelt de jonge sportster die zeven dagen per week bezig is met háár sport.

DOOR REMKO VERMUNT

Sylvana van Hees zit al van jongs af aan in een rolstoel, maar heeft dit nooit als een beperking gezien. "Mijn moeder heeft me gewoon als een normaal kind opgevoed. Zo ging ik ook naar normale zwemles", vertelt Van Hees. Op haar zestiende deed ze op school mee aan een rolstoelbasketbalclinic. "De trainer vond dat ik talent had en hij heeft me gevraagd om in Middelburg te komen trainen." Sylvana van Hees was toen al een langere tijd op zoek naar een sport die bij haar paste. "Als je in een rolstoel zit, moet je toch zorgen dat je voldoende beweegt en blijkbaar ben ik hier toch wel goed in", zegt de Vosmeerse een beetje verlegen.

Ambities

Rolstoelbasketbal blijkt dan ook voor haar de ultieme sport te zijn. Eerder deed ze al mee aan verschillende Europese Kampioenschappen en ze reisde al af naar Japen en Frankrijk voor vriendschappelijke wedstrijden. Op dit moment is ze hard aan het trainen voor het EK dat dit jaar in Rotterdam wordt gehouden, ze is geselecteerd voor het Nederlandse Team én ze wil in 2020 meedoen aan de Paralympische Spelen. "En in februari vertrek ik weer naar Japen voor een trainingsstage en een toernooi." Per week traint Sylvana dan ook zo'n vijftien uur. Dat is zowel in Papendal, als bij haar club in Rotterdam. Op dagen dat Sylvana niet hoeft te trainen, gaat ze zelf nog naar de sportschool voor krachttraining. "Daar maak ik ook nog tijd voor naast mijn drukke planning, dus 's ochtends vroeg of 's avonds laat." Op zaterdagen speelt ze wedstrijden én met het EK in aantocht moet ze ook op zondag trainen. "Maar ik vind het nog steeds heel erg leuk."

Harde werker

Hoewel je zou denken dat het schema van Sylvana al helemaal vol zit, volgt ze naast het sporten ook nog gewoon een studie: Leisure & Events Management aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. "Ik wil later evenementen organiseren waarbij sport en muziek gecombineerd worden, maar ik wil ook andere organisaties helpen met het verbeteren van hun toegankelijkheid voor mensen met een beperking", vertelt Van Hees. "De opleiding is gelukkig heel breed, dus ik kan nog helemaal ontdekken wat ik echt leuk vind." Eerder volgde ze ook al de opleiding tot Mediavormgeefster. Een bezig bijtje dus.

Voorbeeld
Sylvana van Hees is dan ook een voorbeeld voor velen. "Ik was nog maar 21 maanden toen ik hersenvliesontsteking kreeg. Mijn beide onderbenen en mijn rechter onderarm zijn toen geamputeerd, dus ik weet niet beter." Zelf heeft ze haar beperking geaccepteerd, maar Van Hees merkt ook dat het voor omstanders soms lastiger te accepteren is. "Ik heb een tijdje protheses gehad, maar dat voelde voor mij meer als een belemmering. Ik had er altijd last van en ze deden pijn. Ik kon er niet op lopen en er niet mee staan, terwijl ik zonder protheses alles zelf kon doen." Toen Sylvana oud genoeg was, maakte ze de keuze om te stoppen met de protheses. "Iemand zei toen: 'Maar je ziet er mooier uit mét protheses.' Toen dacht ik echt: "Wie ben jij om dat tegen mij te zeggen? Ik ben wie ik ben. Met protheses zou ik niet zijn, wie ik nu ben." [l]

Op donderdag 7 maart wordt bekend wie de Zeeuwse sporter met een lichamelijke beperking wordt en op 5 februari wordt de Zeeuwse winnares van de Vrouwen in de Media-Award bekend gemaakt.