Volgens de stichting staan er al genoeg windmolens in en rondom Tholen
Volgens de stichting staan er al genoeg windmolens in en rondom Tholen Foto:

Actiegroep strijdt tegen windmolens bij Sint-Maartensdijk

SINT-MAARTENSDIJK - Acht inwoners van Sint-Maartensdijk hebben de handen ineengeslagen om een actiegroep op te richten tégen de komst van nieuwe windmolens nabij Sint-Maartensdijk. Stichting Vijf is Genoeg wil het landschap in en rondom de gemeente Tholen behouden zoals het is.

DOOR REMKO VERMUNT


De stichting Vijf is Genoeg is van mening dat de gemeente Tholen al lang en breed zijn bijdrage heeft geleverd aan het opwekken van duurzame energie. "Als burgers van Nederland hebben we de plicht om mee te werken aan ontwikkelingen, die ervoor zorgen dat de energievoorziening minder afhankelijk wordt van bronnen, die het voortbestaan van de wereld bedreigen. Wind biedt zo’n alternatief, maar brengt ook nadelen mee", stellen de leden van de stichting. Zo zorgen windmolens volgens hen voor hinder bij mens en dier. "Geluidshinder, slagschaduw, lichthinder voor direct omwonenden en horizonvervuiling voor een hele grote groep inwoners." Daarom hebebn zij zichzelf twee doelen gesteld: 1. Zich in te zetten voor het milieu 2. Heel zorgvuldig om te gaan met het kwetsbare Thoolse landschap.

"Binnen de kleine Thoolse gemeente zijn reeds op drie plekken molens verrezen: Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk en Anna Jacobapolder. Onze gemeente is zó klein dat je op heel veel plaatsen alle drie die parken op verschillende windstreken kunt zien. Daarnaast hebben we aan de noordzijde een giga windpark op de Philipsdam, dat de Thoolse horizon domineert en vervuilt", stellen de leden van Vijf is Genoeg. "Als kleine gemeente hebben we daarmede op meer dan voldoende wijze onze verantwoording genomen. Kijk eens naar grote gemeentes als Bergen op Zoom en Roosendaal. Zie je ze daar? Op Tholen is het daarom tijd voor pas op de plaats!"

Reden voor de actuele commotie is het plan om bij Sint-Maartensdijk nieuwe molens te plaatsen, hoger dan de bestaande en de molens die er al staan om te ruilen voor grotere, hogere, van lichten voorzien. "Smerdiek heeft positieve impulsen nodig. Heel verdienstelijk zijn inwoners, verenigd in de Dorpstafel en anderen daar al jaren voor in de weer. En met succes. Het zou heel contraproductief zijn als we met dit windmolenplan die opgaande weg in de wielen zouden rijden. Laten we ons landschap heel houden." De stichting roept inwoners van alle kernen op om het standpunt van de stichting te steunen. "En laat dat weten aan onze politieke vertegenwoordigers en aan ons via vijfisgenoeg@gmail.com."[l]