Juf Harma vierde vorig jaar nog haar 40-jarig onderwijsjubileum FOTO JOSIEN MATHLENER
Juf Harma vierde vorig jaar nog haar 40-jarig onderwijsjubileum FOTO JOSIEN MATHLENER Foto:

Juf Harma neemt afscheid van De Veste

THOLEN - Harma Pekelsma neemt op 31 januari afscheid van 'haar' school: De Veste in Tholen. Afgelopen jaar vierde ze nog haar veertigjarig onderwijsjubileum, maar volgens de adjunct-directeur is het tijd om een stapje terug te doen en het stokje over te dragen aan een nieuwe, jongere generatie. "Dat doe ik in het volste vertrouwen."

DOOR REMKO VERMUNT

Juf Harma begon op 1 augustus 1978 als groepsleerkracht bij MLK de Toetssteen in Sint-Maartensdijk. Het gebouw dat destijds dienst deed als schoolgebouw was na de Watersnoodramp geschonken door de Waterstaat. Inmiddels is het schoolgebouw gesloopt, maar Harma heeft nog mooie herinneringen uit die tijd. "Een uitspraak van één van de leerlingen van toen zal ik nooit vergeten: 'ik moe wel een bietje leren lezen hé juffrouw, want d'r mot wel broad op de plaenke kommen".

'Iedereen belangrijk, klein en groot, samen maken we de school tot familie'

Verhuizing

Op 12 oktober 1979 verhuisde juf Harma met de school naar het huidige schoolgebouw aan het Schuttershof. "De naam van de school werd: De Veste. Betekenis: een veilige plek, een vesting voor kinderen die aangewezen zijn op een speciale aanpak in het onderwijs. Veiligheid, jezelf mogen zijn, nieuwe kansen en goed onderwijs zijn zaken waar we voor staan." En dat heeft juf Harma veertig jaar met veel plezier gedaan. "Er is zoveel gebeurd en ik heb zoveel meegemaakt. Mooie, interessante, blijde, verdrietige momenten. Lief en leed delen op een kleine school. Dat is wat het werken op deze school bijzonder heeft gemaakt."

Touwtjes in handen

Juf Harma werkte vroeger alleen in de onderbouw, later ook in de middenbouw en bovenbouw. "Acht jaar lang heb ik veertig uur per week gewerkt. Toen werd ik voor het eerst moeder en ging ik parttime werken." Daarnaast was Harma Pekelsma niet alleen juf, maar ze werkte ook mee aan allerlei projecten om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, samenwerking met basisscholen, ze heeft verschillende extra opleidingen gedaan, een leescentrum opgezet en na aantal jaren weer afgebouwd omdat basisscholen het toen zelf konden, ze is adjunct directeur geworden en ze heeft geprobeerd de touwtjes zo goed mogelijk in handen te houden. "Ook hebben we een peuter- kleutergroep opgezet, We zijn twintig keer op kamp geweest, twintig keer op schoolreis geweest en we hebben genoten! Ja, dat vooral!"

Familie

In die veertig jaar zijn er in totaal 623 leerlingen voorbij gekomen. "Dit was mooi werk. Fantastisch werk. Werk waarin ik met liefde en met hart en ziel mijn tijd en energie heb gegeven. We kregen ooit een envelop met daarop: 'voor
familie De Veste'. Hilarisch, maar wel zoals het voor mij vaak voelde. Samen één grote familie, waar ik mezelf mocht zijn en mijn talenten kon laten zien. Zoals ik ook die ruimte graag aan iedereen gaf. Iedereen belangrijk, klein en groot, samen maken we de school tot 'familie'. Titels als 'De strengste juf' of 'De juf van de trap' of 'De burgemeester van De Veste' zal ik nooit vergeten!"

Afscheid

Toch gaat juf Harma de school niet helemaal verlaten. "Ik blijf nog een paar uur per week werken als ambulant begeleider voor het samenwerkingsverband Kind op 1, maar verder draag ik het stokje over. Jasper wordt naast leerkracht nu ook adjunct-directeur van SBO en SO De Veste. Angelique blijft SO coördinator en vormt samen met Jasper en Theo het management van De Veste." Op 31 januari neemt juf Harma officieel afscheid met een rondje langs alle klassen om de kinderen gedag te zeggen. Ouders en verzorgers zijn eveneens van 13.30 tot 14.30 uur welkom om gedag te zeggen. [l]