Tholen Bid!

Vanaf het begin
In de Bijbel, het Woord van God, wordt voortdurend over bidden gesproken. Aan het begin van de mensheidsgeschiedenis ‘begon men de Naam van de HEERE aan te roepen’ (Gen.4:26). De eerste mensen doen dit met elkaar. Ze doen een beroep op de God van hemel en aarde, Die zich aan hen heeft bekendgemaakt. Ze noemen Hem bij Zijn Naam. Ze hebben blijkbaar Zijn hulp nodig. Ze zullen ook voor elkaar gebeden hebben. Abraham bidt voor de stad Sodom (Gen.18). En vele eeuwen later worden Joodse ballingen in het Babylonische wereldrijk opgeroepen: ‘Zoek de vrede voor de stad (Babel) waarheen Ik u in ballingschap heb gevoerd. Bid ervoor tot de HEERE, want in haar vrede zult u vrede hebben’ (Jer.29:7). Voorbede brengt zegen: vrede, welzijn.

Voorbeelden
Jezus heeft op het kruis voor Zijn vijanden gebeden: ‘Vader, vergeef het hun,want zij weten niet wat zij doen’ (Lk.23:34) en Paulus, Zijn volgeling, roept christenen op om voor alle mensen smekingen, gebeden, voorbeden en dankzeggingen te doen, in het bijzonder voor koningen en allen die hooggeplaatst zijn, om een rustig en stil leven te kunnen leiden, in alle godsvrucht en waardigheid. Dat is goed en welgevallig in de ogen van God, de grote Redder (1 Tim.2:1-4). Waar het gezag erkend wordt en waar voor gezagsdragers gebeden wordt, daar kan het leven groeien en bloeien, tot eer van God en tot zegen van allen. Waar revolutie en oorlog zijn, is dat niet het geval.

Tholen
Ook in de gemeente Tholen wordt er door burgers gebeden: persoonlijk én gemeenschappelijk: in huwelijken, gezinnen, kerkdiensten, verenigingen, kringen, enz. Er zijn zelfs gebedskringen. Ook in de raadsvergaderingen wordt er gebeden. We kunnen daar niet dankbaar genoeg voor zijn! Maar nog niet alle burgers bidden en niet alle burgers leiden een biddend leven. Wie hier bij de burgers navraag naar doet, zal tot deze conclusie komen. Daarom is de oproep ‘Tholen bid!’ niet overbodig. Het was Mozes’ verlangen dat alle Israëlieten profeten zouden worden (Num.11:29). En wie verlangt er niet naar dat alle Tholenaren een biddend leven zullen leiden? Laten allen, die de waarde van het gebed kennen, daar vurig om bidden. Op het gebed doet God wonderen, ook in Tholen! ‘Een krachtig gebed van een rechtvaardige brengt veel tot stand’ (Jak.5:16), omwille van Jezus, de Rechtvaardige, Die leeft om altijd tot Zijn Vader te bidden en Die altijd door Hem verhoord wordt. Hij is de krachtbron van en het voorbeeld voor een biddend leven én sterven!

M.D.Geuze, Sint-Annaland