Lezing: De Kanaänitische mythen en de Bijbel

THOLEN - Woensdag 6 februari om 10.00 uur houdt Nel Roggeband een lezing over de Kanaänitische mythen en de Bijbel. Eenieder is hiervoor welkom op Oudelandsestraat 11 te Tholen, aanvang 10.00 uur, toegang vrije gift.

In de laatste decennia is de nauwe verwantschap tussen de Kanaänitische en Bijbelse verhaaltraditie steeds duidelijker geworden. De in 1936 gevonden kleitabletten in Ugarit, een vergane stad in West-Syrië die al bewoond was zo’n 7000 jaar voor onze tijdrekening, toonden aan dat verhalen uit de Ugaritische traditie een belangrijke bijdrage hadden geleverd aan de vorming van de Bijbelse verhalen.

Adam en Eva
Een aantal Ugaritische kleitabletten bevatten bijvoorbeeld een oervisie van het verhaal over Adam en Eva, en vormen samen met andere oudoosterse mythen de basis van de Bijbelse verhalen over o.a. schepping, paradijs en zondvloed. In de afgelopen jaren zijn talrijke nieuwe teksten uit het oude Nabije Oosten gevonden en gepubliceerd, die een nieuw licht werpen op het ontstaan en verstaan van o.a. de eerste hoofdstukken van de Bijbel. Aan de hand van een aantal studies wordt u meegenomen in de (voor mij) fascinerende wereld van de oeroude buiten-bijbelse mythologie die aan de basis ligt van de verhalen zoals die zijn opgenomen in het boek Genesis en doorwerken in de hele Bijbel. Studies waarvan de uitkomsten verstrekkende gevolgen hebben voor de theologische conclusies die in het verleden werden genomen ten aanzien van bijvoorbeeld de eerste hoofdstukken van de Bijbel. Het belooft een boeiende morgen te worden. [l]