Ieder jaar wordt een nieuw jeugdgevolg gekozen
Ieder jaar wordt een nieuw jeugdgevolg gekozen Foto:

Voorbereidingen voor carnaval in volle gang

OUD-VOSSEMEER - Nog maar een paar nachten slapen en dan barst het carnavalsgeweld los in Oud-Vossemeer. Hoewel de start van carnaval eigenlijk op de elfde van de elfde al gevierd wordt, gaat het komend weekend pas echt van start met het endjesdurpbal. De vereniging is dan ook druk bezig om alles in goede banen te leiden. "Dat is veel werk, maar ook heel leuk werk", vertelt voorzitter Niels Havermans.

DOOR REMKO VERMUNT

Niels Havermans is sinds de zomer van 2018 voorzitter van woaidaehenverêênehing De Vlôôientrappers. Dé carnavalsvereniging van Oud-Vossemeer oftewel Gróót Pesóót tijdens carnaval. "We zijn op dit moment erg druk met de voorbereidingen, al krijgen we het tijdens de evenementen zelf ook wel druk", legt Havermans uit.

"Het is toch ieder jaar weer een uitdaging, maar gelukkig zijn we met een grote groep. Alleen de boerenploeg bestaat al uit ongeveer 35 personen." Toch is Niels sinds 11 november per week zo'n zes tot acht uur in de week in de weer voor de vereniging. "En met mij nog vijf of zes mensen die minstens zoveel tijd erin steken."

'Ieder lid van het
protocol mag
zelf een kind kiezen'

Jeugdgevolg

Op zaterdag 9 februari plukken de leutvierders daar de vruchten van tijdens de eerste activiteit in het nieuwe jaar: het endjesdurpbal. "Tijdens dit bal wordt het jeugdgevolg gekozen", legt Niels Havermans uit. "Alle kinderen uit groep 5 tot en met 8 konden zich inschrijven voor een functie in het jeugdgevolg. Tijdens het endjesdurpbal worden de kinderen voorgesteld aan de aanwezigen en gedurende de avond worden zij beoordeeld op hun kunnen."

Zo wordt er gekeken hoe gaat de kinderen de polonaise kunnen lopen en hoe ze omgaan met andere kinderen. "Uiteindelijk mag ieder lid van het protocol zelf een kind kiezen." Deze kinderen mogen het protocol volgen bij de vele evenementen. "En op 2 maart leggen zij hun masker weer af." Hoogtepunt voor de kinderen is vaak de lampionnenoptocht die dit jaar op 28 februari gelopen gaat worden én natuurlijk de intocht en optocht van zaterdag 2 maart.

Eerste keer

Niet alleen voor de kinderen wordt het spannend, ook voor Prins Kevin belooft het een spannende carnaval te worden. Hij is op 11 november voorgesteld als nieuwe prins van Gróót Pesóót. Hij volgt daarmee Prins Arjoan den Tweeden op. "Prins Kevin is echt een jongen van het dorp", vertelt Niels. "Hij is opgegroeid in het dorp en hij is al lid geweest van de boerenraad. Hij kent de gebruiken en tradities van het dorp." Daarnaast is Prins Kevin zelf vader van twee kinderen. "Want, je moet natuurlijk wel met kinderen kunnen omgaan en je inleven in de kinderen, want we bezoeken ook basisscholen."

Laatste keer

Voor wie het ook een bijzondere carnaval wordt, is Tim van Mierlo, beter bekend als Pliessie Witte. Na 22 jaar heeft hij aangekondigd dat dit zijn laatste carnaval gaat zijn. "Het is best uniek dat hij onafgebroken 22 jaar lang Pliessie Witte is geweest. Hele generaties weten niet beter dan dat hij de Pliessie is." Daarnaast is hij al vanaf het begin van carnaval in Gróót Pesóót al betrokken bij de vereniging. Natuurlijk zijn dit jaar ook Nar Silla en Boer Neuze weer van de partij dit jaar.

Activiteiten

Vanaf komend weekend is er iedere week wel iets te doen in Oud-Vossemeer. "Op 16 februari hebben we een tonpraotavond in plaats van een middag en op 23 februari hebben we het vlôôienbal voor de oudere mensen. Dat is ook altijd gezellig." Kijk voor meer informatie over de activiteiten op www.vlooientrappers.nl. [l]