Afbeelding
Foto:

Ongewenst gedrag het vaakst in zorg- en welzijnswerk

Ongewenst gedrag op het werk kwam in 2017 het meeste voor bij werknemers met een zorg- of welzijnsberoep. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gemeld op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die uitgevoerd is door het CBS en TNO.

Let wel: het gaat hier dus om het jaar 2017, hetzelfde jaar waarin MeToo als een hashtag op Twitter viraal ging. Het idee achter MeToo is dat wie een bericht plaatst met deze hashtag daarmee aangeeft met grensoverschrijdend gedrag te maken te hebben gehad.

Ruim

Werknemers in de zorg of welzijn ervoeren dus in 2017 naar verhouding het vaakst ongewenst gedrag op het werk door externen, zoals klanten of patiënten. Ruim de helft van de ondervraagden (52 procent) verklaarde dat één keer of vaker te hebben meegemaakt, bijvoorbeeld in de vorm van ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten.

ICT

Ook werknemers van 15 tot 75 jaar in de beroepsklasse openbaar bestuur, veiligheid en juridisch ervoeren in 2017 naar verhouding vaak ongewenst gedrag op het werk door externen (40 procent). Werknemers met een beroep in de ICT-sector meldden met 7 procent juist dat zij het minst vaak hiermee geconfronteerd werden. [l] FOTO SHUTTERSTOCK