stress, burn-out, overspannen
stress, burn-out, overspannen Foto: Shutterstock

Burn-out klachten nemen verder toe

Het aantal burn-out klachten onder werknemers blijft toenemen. Dat staat in de meest recente Arbobalans van TNO, die elke twee jaar wordt samengesteld.

Waar in 2007 nog 11 procent van de werknemers in Nederland te maken had met burn-out klachten, was dat cijfer in 2017 opgelopen naar 16 procent. Tijdelijke en oproep- en invalkrachten ontwikkelen minder vaak deze klachten dan vaste arbeidskrachten: 14 tegenover 17 procent. Bij uitzendkrachten ligt dat anders: zij rapporteren minder vaak een goede gezondheid en vaker burn-out klachten (21 procent) dan vaste werknemers.

Taakeisen

Volgens de Arbobalans wordt de stijging van het aantal burn-out klachten veroorzaakt door het feit dat werknemers steeds meer moeten doen en daar steeds minder zelf wat over te zeggen hebben. Er is sprake van een duidelijke toename van hoge taakeisen (het meer moeten doen): van 35 procent in 2007 naar 40 procent in 2017. Tegelijkertijd ervaren werknemers minder zelfstandigheid (steeds minder wat over iets te zeggen): 38 procent in 2007 en 45 procent in 2017.

Grootst

De kans om een psychische beroepsziekte als burn-out of overspannenheid op te lopen is overigens relatief het grootst in de sectoren gezondheidszorg en industrie.[l] FOTO SHUTTERSTOCK