Afbeelding
Foto: Pixabay

Loon omhoog, maar het leven een stukje duurder

Waarschijnlijk is het je al opgevallen, en misschien ook nog wel niet, maar het leven is in de maand januari een stuk duurder geworden.

Ongeveer een maand geleden hadden we het op deze plek over het eerste loonstrookje van dit jaar. De meeste mensen zijn er op vooruit gegaan en hebben dus iets meer te besteden. Tegelijkertijd zijn de prijzen van veel (dagelijkse) producten in prijs omhoog gegaan.

Kassabonnetjes

In het bijzonder mensen die wekelijks ongeveer dezelfde boodschappen in de supermarkt doen moeten daar toch op z'n minst iets van gemerkt hebben. Vergelijk anders de prijzen op het kassabonnetje maar eens met die van een paar maanden geleden...

Btw-tarief

De prijsstijging wordt onder andere veroorzaakt door de verhoging van het lage btw-tarief, op 1 januari 2019, van 6 naar 9 procent. Van alle consumentengoederen en -diensten valt 22,5 procent onder het lage btw-tarief. Hierdoor zijn met name de prijzen van eten en drinken, maar ook van gas en elektriciteit gestegen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Duurder

Ten opzichte van een jaar eerder waren voedingsmiddelen in januari 3,3 procent duurder, in december 2018 was dit 1,2 procent.[l] FOTO PIXABAY