Stichting Het Werkend Trekpaard zet zich in voor het behoud van werkende paarden in de landbouwsector
Stichting Het Werkend Trekpaard zet zich in voor het behoud van werkende paarden in de landbouwsector Foto:

Subsidie voor restauratie Thoolse kapkar

THOLEN - Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland ontvangt van de gemeente Tholen een subsidie van 1500 euro voor de restauratie van een Thoolse kapkar. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten. Een kapkar is een soort boerenkar met een kap/huif erop. Omdat de kapkar banden heeft met Tholen, kon de gemeente instemmen met het subsidieverzoek.

DOOR REMKO VERMUNT

Dit jaar wordt uitgetrokken voor de restauratie van de kar en in 2020 moet het tentoongesteld worden in een museum in Oostkapelle. "Maar, we hebben wel afgesproken dat de Thoolse kapkar in 2020 een keer te zien gaat zijn tijdens een Thools evenement", vertelt Frank Hommel. Welk evenement dat gaat worden is nog niet duidelijk. "We gaan nog rondkijken bij welk evenement dit het beste past en we gaan als college ook nog op bezoek bij de stichting."

Doelstelling

De Stichting Het Werkend Trekpaard heeft als doel om het het werken met trekpaarden als een levend cultuur historisch monument in stand te houden. Daarnaast brengt de stichting deze culturhistorische waarde van trekpaarden onder de aandacht om kennis en vaardigheden over te dragen. Dit laatste wordt gezien als een educatieve functie, ook in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast heeft de stichting als doel: Het verwerven en in standhouden van werktuigen en voertuigen en het restaureren van voertuigen welke een cultuurhistorische waarde hebben.