Gedeputeerde Harry van der Maas en wethouder Jan Harmsen openen het fietspad bij de Molendijk FOTO REMKO VERMUNT
Gedeputeerde Harry van der Maas en wethouder Jan Harmsen openen het fietspad bij de Molendijk FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Fietspad langs Molendijk officieel geopend

OUD-VOSSEMEER - Gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland heeft vrijdagmiddag samen met wethouder Jan Harmsen het fietspad langs de Molendijk in Oud-Vossemeer officieel geopend. In april 2018 gaven beiden heren het startschot voor de aanleg van het fietspad van de kern Oud-Vossemeer tot aan de Kreekweg.

DOOR REMKO VERMUNT

"Wat een bijzonder moment om hier met u te mogen zijn", stelde gedeputeerde Harry van der Maas. "Er worden wel meer fietspaden in Zeeland geopend, maar dit fietspad heeft bij mij toch wel een persoonlijk tintje gekregen." De Molendijk kent immers een bewogen geschiedenis. Vier jaar geleden hield de ANWB een enquête onder haar leden. In Zeeland kwam de N656 – oftewel de Molendijk bij Oud-Vossemeer – destijds als meest onveilige weg naar voren.

Een aantal jaar geleden gebeurde er in een korte tijd meerdere ongelukken op de weg, waarbij zelfs dodelijke slachtoffers vielen. De gedeputeerde kwam toen zelf een kijkje nemen en dat raakte hem. "Per jaar vallen er nog zo'n 630 verkeersdoden, waarvan vorig jaar dertien in Zeeland. Op dit moment zit er geen daling in dat aantal en dat willen we doorbreken", stelde de gedeputeerde.

Historisch

Dat de Molendijk destijds uit de bus kwam als één van de onveiligste wegen verbaasde de gedeputeerde echter niet. De Molendijk is een historische dijk die er al meer dan vijfhonderd jaar ligt. "Die Zeeuwse dijken vind ik ontzettend mooi, het heeft echt z'n charmes. Maar aan zo'n oude dijk, zit ook een andere zijde." Destijds is besloten om de infrastructuur op de dijk aan te leggen, maar de voertuigen die gebruik maken van deze wegen zijn in de loop der jaren steeds groter geworden. De weg is op dit moment eigenlijk te bochtig en te smal voor de hoeveelheid verkeer die op de weg rijdt, vandaar dat de provincie in 2017 al enkele maatregelen heeft getroffen. De snelheid werd verlaagd van 80 naar 60 kilometer per uur, er zijn snelheidsremmende maatregelen getroffen en de belijning is aangepast. Een langgekoesterde wens van zowel de provincie Zeeland als de gemeente Tholen was om een vrijliggend fietspad aan te leggen naast de Molendijk, zodat ook fietsers veiliger van A naar B kunnen.

Fietspad

In februari vorig jaar maakte de provincie bekend dat het fietspad er na tien jaar eindelijk zou komen. De wens was er al langer, maar de provincie moest onder andere grond aankopen van een aantal omwonenden en dat liet langer op zich wachten dan op voorhand gedacht. "Een boer verkoopt z'n grond niet graag en dat snap ik, maar ze hebben allemaal constructief meegedacht zodat we de kwetsbare fietsers van de dijk kunnen halen." Fietsers kunnen nu via een veilige route een rondje om het dorp rijden. En dat moest gevierd worden. "Ik ga geen vlaggetjes ophangen, want de weg heeft teveel leed gebracht. Maar ik ben er wel heel blij mee." De gedeputeerde mocht bij wijze van opening aan het begin van het fietspad een lintje doorknippen, waarna hij samen met wethouder Harmsen een stukje over het fietspad kon fietsen.

Rondweg

Tijdens de bijeenkomst kwam de gedeputeerde ook nog met ander goed nieuws. Niet alleen was er al langere tijd een wens voor een fietspad naast de Molendijk, ook is er vanuit de gemeente Tholen én de inwoners al langere tijd een wens voor een rondweg voor Oud-Vossemeer. "Er is regelmatig overleg gevoerd over mogelijke alternatieven om de verkeersdruk uit het dorp te halen. Dit jaar gaan we de rondweg aan de zuidkant van Oud-Vossemeer verder bestuderen en uitwerken met daarbij een kostenplaatje." Afhankelijk daarvan wordt bekeken óf dat geld er is én of inwoners er tevreden mee zijn. "Iedere Zeeuw moet 's avonds veilig thuis kunnen komen." [l]