Gemeente Tholen zet extra mensen in bij stembureaus

THOLEN - Bij de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen van woensdag 20 maart worden extra vrijwilligers ingezet om de deur open te kunnen houden voor mensen met een lichamelijke beperking.

DOOR REMKO VERMUNT


Dat heeft burgemeester Ger van de Velde - de Wilde afgelopen week aangekondigd. Stemlokalen moeten sinds 1 januari 2019 aan strengere eisen voldoen. De gemeente Tholen heeft daarom een werkgroep samengesteld die is gaan kijken naar de verschillende toegankelijkheidscriteria.

Aanpassingen

"Van de veertien stemlokalen zijn er zes die volledig voldoen aan die criteria en een aantal stemlokalen voldoen een klein beetje niet aan die eisen", verklaart de burgemeester. "Daarbij gaat het dan vaak om kleine aanpassingen, zoals duidelijke bewegwijzering, betere verlichting en een verwijzing naar het invalidentoilet."

Deuren

In principe moeten stembureaus ook drempelvrij zijn, maar dat is in de gemeente Tholen niet overal het geval. "Het grootste probleem is dat op een paar locaties de deur gewoon moeilijk open en dicht gaat." Daarom worden extra mensen ingezet tijdens de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. "Zij kunnen de deur openhouden voor mensen met een beperking."[l]