Afbeelding
Foto: Pixabay

Consumenten minder positief over economie

Voor het eerst sinds februari 2015 is het vertrouwen van consumenten negatief. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gemeld na onderzoek.

Het consumentenvertrouwen komt in februari 2019 uit op het cijfer -2 terwijl dat in de eerste maand van dit jaar nog +1 was. Zowel het oordeel van de consument over het economisch klimaat als de koopbereidheid is iets verslechterd.

Boven

Overigens ligt het cijfer over het consumentenvertrouwen van -2 in februari nog boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (- 3). Volgens het CBS bereikte dit vertrouwen in januari 2000 de hoogste stand ooit met het cijfer 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart van 2013 (-41).

Klimaat

Consumenten oordeelden in februari minder positief over de economie dan in januari. De deelindicator Economisch klimaat is gedaald van 3 naar 1. Zowel het oordeel over de afgelopen maand als over de komende twaalf maanden verslechtert.

Koopbereidheid

Ook de koopbereidheid is afgenomen in februari. Deze deelindicator komt uit op -3, tegen -1 in januari. Consumenten zijn negatiever over hun financiƫle situatie in de afgelopen twaalf maanden. Verder vinden zij de tijd voor het doen van grote aankopen minder gunstig.[l] FOTO PIXABAY