Piet van Dijke met het uniform van een Canadese soldaat die Tholen heeft bevrijd FOTO REMKO VERMUNT
Piet van Dijke met het uniform van een Canadese soldaat die Tholen heeft bevrijd FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Meestoof maakt zich klaar voor nieuw seizoen

SINT-ANNALAND - Streekmuseum de Meestoof organiseert op zaterdag 9 maart, voor het eerst in ruim twaalf jaar, weer een open dag. Bijzonder aan deze open dag is dat niet alleen het museum wordt opengesteld, maar ook alle depots zijn voor de bezoekers geopend. "Dat is in de 45 jaar dat we bestaan nog nooit voorgekomen", vertelt Piet van Dijke.

DOOR REMKO VERMUNT

Van de kelder tot de zolder en van de loodsen tot de brandweerkazerne. "We laten op deze dag alles zien", vertelt Van Dijke. Zo krijgen bezoekers een goed beeld van het museum en alle dingen die daarbij komen kijken. "Zo krijgen de bezoekers bijvoorbeeld ook te zien hoe wij onze spullen registreren, hoe ze worden opgeslagen, hoe we ze onderhouden en ga zo maar door." In totaal liggen er in de depots wel duizenden objecten stelt Van Dijke. "Van schilderijen tot speelgoed en van mammoettanden tot geweren."

'Het raam mét het
kogelgat wordt nu
tentoongesteld'

Opening seizoen

Wie van 10.00 tot 16.00 uur een bezoekje brengt aan de open dag van het streekmuseum, kan ook meteen een glimp opvangen van de nieuwe tentoonstelling die vanaf 6 april te zien is. Op die dag gaat het nieuwe museumseizoen officieel van start en dit jaar is gekozen voor het thema '75 jaar bevrijding'. "In oktober is het precies 75 jaar geleden dat de gemeente Tholen is bevrijd", vertelt Will Nelisse.Vol passie vertelt ze over alle museumstukken die de komende tijd tentoongesteld worden en over de hoeveelheid werk die erin wordt gestoken.

Bevrijding

"Tholen is 75 jaar geleden bevrijd. De tentoonstelling gaat over de bezetting én bevrijding van Tholen en daarbij is bijvoorbeeld ook aandacht voor het deel waarbij Tholen voor een groot deel onder water werd gezet." Mensen moesten vluchten en ze vertrokken naar alle windstreken. "Dat proberen we hier na te bootsen met poppen die dezelfde kledij dragen, fietsen uit die tijd, koffertjes, etc." Ook zijn er briefkaarten uit die tijd te zien en te lezen, onder andere van Dirk Verweij aan zijn familie in Sint-Philipsland. "Die brieven hebben we via nazaten in handen gekregen." Ook zijn er objecten in bruikleen van het oorlogsmuseum in Ossendrecht.

Topstukken

"Eén van de topstukken is het uniform van een Canadese soldaat die daadwerkelijk betrokken was bij de bevrijding van Tholen." Daarnaast zijn nog veel meer militaire objecten te zien, zoals legerkisten, munitiekisten, een veldtelefoon, foto's gemaakt door de bevrijders, een plunjezak van een soldaat uit Sint-Maartensdijk en ga zo maar door. "Een ander topstuk is een raam van een loods uit Oud-Vossemeer. Tholen werd bevrijd, maar er zaten nog Duitsers in Nieuw-Vossemeer. Een Duister heeft vanuit de molen in Nieuw-Vossemeer iemand neergeschoten in Oud-Vossemeer en het raam mét het kogelgat wordt nu tentoongesteld."

Interviews

Last but not least zijn ook nog twee filmpjes die afgespeeld worden in de tentoonstelling. Kees Slager heeft twee personen geïnterviewd die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt op Tholen. "Die interviews zijn vastgelegd op video." Voor kinderen is er ook genoeg te zien in het museum. Zo kunnen zij op zoek naar een onderduiker én ze kunnen persoonsbewijzen vervalsen. "Dit is echt onze grootste tentoonstelling tot nu toe", stelt Nelisse. "Ik verbaas me er steeds weer over hoe creatief onze vrijwilligers zijn", vult Van Dijke aan. [l]

Streekmuseum de Meestoof draait volledig op vrijwilligers. Niet alleen zorgen zij ervoor dat alle museumstukken geregistreerd en onderhouden worden, ook zorgen zij ervoor dat er komend seizoen weer een mooie tentoonstelling te zien is, die tot in de puntjes is geregeld. "We hopen bezoekers ook te enthousiasmeren voor het museum, want we kunnen altijd extra vrijwilligers gebruiken."