Tholen wees dankbaar

THOLEN - Dankbaarheid is een geschenk! We zijn niet vanzelf dankbaar. Onze ogen moeten voor bepaalde dingen open gaan, zodat we ze gaan waarderen en er dankbaar voor zijn. Dat geeft een gevoel van dankbaarheid, maar dat kan ook weer snel voorbij zijn. Dankbaar leven is wat anders. Zo’n leven uit zich in een dankbare levenshouding en in daden van dankbaarheid.

Voor de inwoners van de gemeente Tholen is er reden om dankbaar te zijn: te leven in een prachtig natuurlandschap met uitgebreide akkers en met dijken waar langs je kunt wandelen en fietsen. Wat een ruimte en wat een vergezichten! En dan de wateren die Tholen en Sint Philipsland omgeven. Verder heersen er rust en stilte; een groot verschil met het leven in de grote steden. Vergeleken met veertig jaar geleden zijn er betere verbindingen met de rest van Zeeland door de Krabbenkreekdam (1972) tussen Tholen en Sint Philipsland en door de Oesterdam (1986) tussen Tholen en Zuid-Beveland. Door de Vossemeersebrug (1974) is de verbinding met Noord-Brabant verbeterd en door de Philipsdam (1987) die met Zuid-Holland. Wat ook opvalt is dat er veel oude huizen zijn opgeknapt en dat er veel mooie huizen zijn gebouwd. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer positieve dingen in de gemeente Tholen te noemen waar we dankbaar voor mogen zijn.

Dankbaar, aan wie? Dankbaar aan de overheid, aan mede-burgers, aan voorouders en anderen, voor hun inzet en bijdrage. Ook dankbaar voor onze eigen inzet en bijdrage. Bovenal dankbaar aan de HEERE God, de Schepper en Onderhouder van al wat leeft. Zonder Zijn gaven van leven, gezondheid, kracht en zin zou dit alles niet mogelijk (geweest) zijn.

Als christen denk ik daarbij aan de christelijke gemeenten in alle kernen van de gemeente, waar het Woord van God bewaard en verkondigd wordt en uitwerking heeft. Maatschappelijk gezien is de kerk ‘de grootste vrijwilligersorganisatie’ genoemd. Dit is belangrijk, maar nog belangrijker is dat inwoners van Tholen vergeving van zonden en eeuwig leven ontvangen. Dan leren ze dankbaar te leven door dagelijkse bekering, door God en hun mede-mens lief te hebben door Zijn geboden te doen en door een leven in gebed en dankzegging.

Tholen, wees dankbaar!

M.D.Geuze, Sint-Annaland [l]