Afbeelding
Foto:

Scholieren hebben steeds vaker een bijbaan

Bijna 50 procent van de scholieren in het voortgezet onderwijs had in 2018 een bijbaantje. Ter vergelijking: in 2013 was dat nog 42 procent.

Volgens de Jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hadden leerlingen van de havo met 54 procent het vaakst een bijbaan, op korte afstand gevolgd door vwo'ers en vmbo'ers (respectievelijk 49 en 47 procent). Hoewel het verschil niet heel erg groot is, hebben meisjes net iets vaker werk dan jongens. Wel is het zo dat jongens net wat meer verdienen. Leerlingen van de havo spannen daarbij de kroon met ongeveer 1.800 euro per jaar.

Horeca

Het meest actief zijn de scholieren in de horeca en in winkels. Een bijbaan als vakkenvuller komt het meest voor: bij jongens 38 procent en bij meisjes 22 procent. Bij meisjes zijn kassamedewerker en verkoper daarna het populairst en bij jongens krantenbezorger en keukenhulp, aldus het CBS.

Zaterdag

Verder blijkt dat bijna acht op de tien scholieren met een bijbaan op zaterdag werkt en ruim vijf op de tien op zondag.

83 procent van hen heeft een baan van minder dan 12 uur per week. Iets meer dan de helft van dit percentage werkt wel eens tussen 19.00 uur en middernacht. [l] FOTO SHUTTERSTOCK